Üniversite harcı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı! O iddialar yalan çıktı

Fondaş medya tarafından yayılan bir iddia ile üniversitelerin birinci öğretim programlarında uygulanan harç ücretlerinin geri geldiğine dair paylaşımlar kısa sürede sosyal medyada gündem oldu. Ancak iddiaların gerçeği yansıtmadığı sadece ikinci öğretim haç ücretlerine zam geldiği öğrenildi. İşte detaylar...

featured

Üniversitelerin birinci öğretim programlarında uygulanan harç ücretleri, geçtiğimiz yıllarda kaldırıldı. Sosyal medya ve fondaş medyada yer alan haberler göre bu uygulamanın Resmi Gazete’de yayınlanan kararla geri alındığı iddia edildi.

İDDİALAR YALAN ÇIKTI

2012 yılında kaldırılan harç uygulaması ise devam edecek. Sosyal medya ve bazı sitelerde yapılan haberler, gerçeği yansıtmıyor. İkinci öğretim ve uzaktan eğitim programlarında eğitim alan öğrenciler, harç ödemeye devam edecek.

Ödemeler devlet tarafından karşılanacak
Birinci öğretim programına kayıtlı olan öğrencilerin ödemeleri gereken ücretler, devlet tarafından karşılanmaya devam edilecek.

Sosyal medya üzerinden yayılan haberlere dikkat edilmesi gerektiği ve bilgi kirliliğinin fazlalığı da bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

KARAR RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Resmi Gazete’de yayımlanan karar şöyle;

Karar Sayısı: 7384

Ekli “2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar”ın yürürlüğe konulmasına, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi ile 3843 sayılı Kanunun 7 nci maddesi gereğince karar verilmiştir.

İKİNCİ ÖĞRETİM ÜCRETLERİNDE ARTIŞ

Söz konusu karar ikinci öğretimde okuyan öğrencilerin öğrenim ücretlerinde artış getirdi. Cari hizmet maliyetleri geçen yıla göre 63,72 oranında artması sebebi ile ikinci öğretim öğrenim ücretleri de bu oranda artmış oldu.

Yurtdışından öğrenci kabul kontenjanları kapsamında yeni kayıt yaptıracak öğrenciler cari hizmet maliyetinin iki katından az olmamak üzere öğrenim ücreti ödeyecekler.

Geçen yıl kayıt yaptıran bu öğrenciler cari hizmet maliyetinin 1.5 katından az olmamak üzere öğrenim ücreti ödemişlerdi. Geçen yıl ve daha önceki yıllarda kayıt yaptıran öğrencilerin hakları devam ediyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir