Ülkesine 12 Suriyeli mülteci kabul eden Japonya’dan Türkiye’ye 410 milyon dolarlık mülteci kredisi

featured

Japon Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ile mevkidaşı Toshimitsu Motegi arasında İstanbul’da yapılan görüşmede kararlaştırılan kredi desteği ile, Türkiye’de sayıları yaklaşık 4 milyon civarında olan Suriyeli mültecilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

410 MİLYON DOLAR KREDİ

Japonya’nın Ankara Büyükelçiliğinden İstanbul’da gerçekleşen Çavuşoğlu-Motegi görüşmesine ilişkin yazılı açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

“Bakan Motegi, ‘Özgür ve Açık Hint-Pasifik (FOİP)’ konseptinin gerçekleşmesine yönelik Japonya’nın çalışmalarını tanıtmasının ardından deniz ülkeleri olan Japonya ve Türkiye arasında hukuka dayalı denizler düzeni dahil olmak üzere, denizlerle ilgili çeşitli konularda görüşmeleri derinleştirme arzusunu ifade etmiştir. Taraflar, Japonya-Türkiye Denizcilik Müzakereleri’nin başlatılması konusunda fikir birliğine varmışlardır.”

İki bakanın görüşmesi sonrasında Suriyeli göçmenler için Türkiye’nin yerel yönetimlerine sosyal altyapı sağlanması amacıyla temin edilecek 45 milyar Japon Yeni (yaklaşık 410 milyon dolar) üst limitli krediyle ilgili karşılıklı resmi belgeleri imzaladı.

550 MİLYON DOLARLIK DESTEK

Motegi, önceki gün bir gazetede yayımlanan makalesinde, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla şu ana kadar göçmenlerle ilgili Türkiye’ye 550 milyon ABD Doları tutarında destek sağlandığını açıklamıştı.

“İnsani yardımlar alanında, yalnız Suriye’den değil, Afganistan, Irak ve İran’ın da dâhil olduğu ülkelerden yaklaşık 4 milyon sığınmacıyı ağırlayan Türkiye’nin yaptığı insani yardımlar Japonya tarafından son derece saygıyla karşılanmaktadır” diyen Japon bakan, söz konusu destek için “Bu miktar NATO üye ülkeleri dışında en yüksek yardım tutarıdır” demişti.

12 SURİYELİ MÜLTECİ KABUL ETTİ

Mülteci almama politikasıyla bilinen Japonya, 2020’de aldığı 3 bin 936 sığınma başvurusunda sadece 47 başvuruyu olumlu karşıladı. Göçmenlerin kabul edilmesi için kredi desteği veren Japonya, Reuters’ın haberine göre sadece 12 Suriyeliyi ülkesinde misafir etmeyi kabul etti. Yüz binlerce Suriyeli insanın iltica talepleri ise Japon makamları tarafından reddedildi.

Türk ve Japon dışişleri bakanlarının görüşmesinde ayrıca Doğu Çin Denizi’ndeki gelişmeler ile Afganistan ve İsrail-Filistin meselesinin ele alındığı bildirildi.

MOTEGI ORTA DOĞU TURUNA ÇIKACAK

Japonya basınındaki haberlere göre görüşmede ayrıca Japon Dışişleri Bakanı Motegi’nin, Kuzey Kore tarafından 1970li ve 80li yıllarda kaçırılan Japonların serbest bırakılması için Bakan Çavuşoğlu’nun desteğini talep ettiği belirtildi.

Motegi, Ortadoğu turu çerçevesinde Türkiye’den sonra Mısır, Filistin, İsrail, Ürdün, İran ve Katar’ı ziyaret edecek.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir