Ukrayna heyetinden Dolmabahçe görüşmesi sonrası ilk açıklama: “Garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında Türkiye var.”

Türkiye'nin ev sahipliğinde Rus heyetiyle görüşen Ukrayna'dan görüşme sonrası yapılan açıklamada, "Garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında Türkiye var." ifadesi kullanıldı.

featured

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde başlayan toplantıya, sabah ilk olarak Ukrayna, ardından Rusya heyeti geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın açılış konuşmasını yapmak üzere geldiği Çalışma Ofisi’ndeki toplantı, konuşmanın ardından başlayan toplantı, Rusya ve Ukrayna taraflarının hem heyet başkanları hem de heyetler arası görüşmelerinin ardından sona erdi. 

Görüşmelere Rus iş insani Roman Abramoviç de katıldı. Rusya ve Ukrayna’da arabuluculuk çalışmaları yürüten Abramoviç, ay başında Moskova ve Lviv’de temaslarda bulunmuştu.

ABD basınında çıkan haberlerde, Amerikan yönetiminin, arabuluculuk çalışmaları nedeniyle Abramoviç’i yaptırım uygulanan “Rus oligarklar” arasına almadığına yer verilmişti.

PODOLYAK: “KİLİT KONU ULUSLARARASI GÜVENLİK ANLAŞMALARI”

Toplantı devam ederken Ukrayna basınına açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, “Kilit konu, Ukrayna için uluslararası güvenlik garantileri konusunda bir anlaşmanın sağlanmasıdır. Ancak böyle bir anlaşma ile savaşı Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu şekilde sonlandırabiliriz.” dedi.

Podolyak, müzakerelerin bir gündeminin de birikmiş tüm insani sorunların çözülebilmesi için ateşkesin sağlanması olduğunu vurgulayarak savaş kurallarının ihlalinin artmasının da önemli bir sorun olduğunu kaydetti.

Toplantıda savaş esirlerine muamele konusunun da gündeme geldiğini belirten Podolyak, “Her iki taraf da savaş kurallarına uymalı. Her ihlal vakası ilgili makamca ayrıntılı şekilde araştırılacak ve uygun yasal sonuçları olacaktır.” diye konuştu.

TÜRKİYE GARANTÖR ÜLKE OLMALI

İstanbul’da Rus heyetiyle görüşmelere katılan Ukraynalı müzakereci Arakhamia, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi.

Ukraynalı müzakereci Podolyak ise “(İstanbul’da) Bugünkü görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir.” ifadesini kullandı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir