Üç aylarda yapılacak ibadetler: Üç aylarda hangi dualar, sureler okunur?

Üç aylar ibadetleri milyonlarca Müslümanın gündemindeki yerini aldı. Recep ayı ile başlayan ve Ramazan ayı ile biten mübarek üç aylara 23 Ocak 2023 Pazartesi günü girilecek. Bu noktada bu mübarek aylarda ibadet ve dua edip zikir çekecek olan Müslümanlar, manevi huzura kavuşmak için ''Üç aylarda yapılacak ibadetler nelerdir, hangi dualar okunur?'' sorularına yanıt arıyor. İşte Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) Recep, Şaban ve Ramazan ayında yaptığı ibadetler ve 3 aylarda yapılması gerekenler hakkında ayrıntılı bilgiler...

featured

Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan ve İslam aleminde rahmet ve bereket mevsimi olan üç ayların başlamasına kısa bir zaman kala, Müslümanların gündeminde yapılacak ibadetler yer alıyor. Müslümanların ibadetlerine daha çok yöneldiği bu üç aylarda oruç tutuluyor, dualar okunuyor ve sadaka veriliyor.

Hicri takvime göre Recep ayı ile başlayan ve Regaip Kandili, Miraç Kandili ve Berat Kandili gibi önemli geceleri içerisinde barındıran üç aylar, 23 Ocak 2023 Pazartesi günü başlıyor.

Recep ayının girmesiyle başlayan ve Ramazan ayının bitmesiyle sona eren üç aylarda Peygamber Efendimiz, “Ey Allah’ım; Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl, bizi Ramazana kavuştur.” diye dua ederdi. Peki üç aylarda hangi dualar ve sureler okunur? Üç aylarda yapılacak ibadetler nelerdir? İşte merak edilenler…

ÜÇ AYLARDA YAPILACAK İBADETLER NELER

Bu günlerde nefisler hesaba çekilmeli, ana sermayemiz olan ömrümüzün nerede ve nasıl tüketildiği gözden geçirilmeli, amel defterimize neler yazıldığı, Mahşer günü kurulacak büyük divanın tek Hâkimi Yüce Allah’ın (cc) hakkımızda nasıl bir hüküm vereceği düşünülmelidir.

Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır.

– Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

üç aylar dua

– Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

– Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

–4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı

– Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

– Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

– Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

üç aylar ibadetleri

– Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

– Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.

-Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.

ÜÇ AYLAR DUASI OKUNUŞU

“Allâhümme bârik lenâ fi Recebe ve Şa’bân, ve bellignâ Ramazân.”

TÜRKÇE MEALİ

‘Ey Allah’ım; Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazana kavuştur.’

üç aylar 2023

RECEP AYININ İLK ON GÜNÜNDE OKUNACAK DUA

”Allâhümme bârik lenâ fî recebe ve şa’bân ve belliğnâ ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil-Kur’ân.”

ÜÇ AYLARDA PEYGAMBER EFENDİMİZİN OKUDUĞU DUA

Üç Aylar, Rahmân olan Allah’ın rahmetinin sağanak sağanak yağdığı aylardır. Bereket ve feyzinden istifade etmesini bilenler, bu aylardan büyük kazançlar elde ederler. Bu bakımdan üç ayların kıymeti pek büyüktür. Ahiret sermayesinin artmasına vesile olan kudsî aylardır.

Resûlullah Efendimiz ümmetine şu duayı telkin etti:

“Ey Allâhʼımız! Receb ve Şâbânʼı mübârek eyle, Ramazanʼa mülâkî eyle/ulaştır.” (Taberânî, Evsat, IV, 189; Beyhakî, Şuab, V, 348. Krş. Ahmed, I, 259)

Hz. Peygamber başka bir hadis-i şeriflerinde ise “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.” buyurarak bu ayların manevi feyzine işaret buyurmuşlardır.

2023 üç aylar sureleri

ÜÇ AYLARDA HANGİ TESBİHLER ÇEKİLİR

Recep ayı’nın ilk günü girince Allah rızası için iki rekat nafile namazı kılınır. Samimiyetle günahların affı istenip 111 defa ”Allahümme Salli Ala Muhammed” diye Peygamber Efendimize salat-ü selam getirilir. Daha sonra 1660 defa ”Ya Allah” diye tesbih çekilir. Üç aylar boyunca her gün 1100 kere ”La İlahe İllallah”, 100 kere de ”Muhammedürresulullah” diye bu tesbihe devam edilir.
*10 gün 100 defa Sübhana’llahi’l – hayyil-kayyum
*10 gün 100 defa Sübhana’llahi’l – ehadi’s-samed
*10 gün 100 defa Sübhana’llahi’l -gafuri’r-rahim

Üç aylara girildiği vakit, okunması gereken dua Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem’in okumuş olduğu duadır.
Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiya yapmalı ve oruç tutmalıdır.
13,14 ve 15. günlerinde oruç tutanlar, bu sünnet-i şerifeyi yerine getirdiklerinden hastalıklardan şifa bulur.
Üç aylarda her gün başında ve sonunda 7’şer Fatiha-i şerife okumak sureti ile 100 İhlas-ı Şerif okumak çok sevaptır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir