Twitter tasarımında yeni değişiklikler yaptı! İşte Twitter’ın yeni yazı tipi…

featured

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından Twitter, son dönemde birçok farklı haberle gündemdeydi. Twitter, bir süre önce yayına aldığı hikayeler özelliği Fleets’i de 3 Temmuz itibarıyla kapatmıştı.

Devasa teknoloji şirketlerine dair haberler her geçen gün farklı bir boyut kazanıyor, bu kapsamda Twitter’la ilgili son gelişme ise tasarımını yenilemiş olması. Twitter’ın Twitter Design hesabı üzerinden aktardığı güncellemelerde göze çarpan ilk değişikliğin yazı tipi olduğunu belirtelim. Zira şirket, yeni oluşturduğu Chirp adlı fonu yayına aldı. Bilhassa mobil uygulamaya göz attığımızda açık ara bir fark olduğunu görebiliyoruz. Kişisel olarak bu fontu sevdiğimi de söyleyebilirim, çünkü daha yumuşak hatlara sahip ve içeriği okurken gözlerinizi yormuyor.

Twitter’a güncelleme mi geldi?

Twitter, yeni güncelleme ile Chirp fontuna geçiş yaptı. Peki, Twitter mı değişti, yenilik mi geldi? Yeni Chirp fontu (yazı tipi) nedir? Chirp fontu nasıldır? Eski sürüme geçiş yapılıyor mu?

Twitter, yeni güncelleme ile Chirp fontuna geçiş yaptı. Buna göre twitter kullanıcıları yeni font ne oldu merak etti.

Twitter’ın resmi hesabından yapılan açıklama şöyle:

wait did our font change? (bekle yazı tipimiz mi değişti?)

okay confirmed it did (tamam onayladı)

Buna göre Twitter’ın yazı tipi yani fontu değişmiş oldu.

Twitter’ın yeni font Chirp nedir?

Twitter, geçtiğimiz ocak ayında şirketin ilk tescilli yazı tipi olan Chirp’ü tanıtmış ve bunun hakkında detayları vermişti. Yeni güncellemesinde Twitter, Chirp yazı tipini kullanıma sunduğunu ve bundan sonra Batı dilindeki tüm metinlerin sola hizalanacağını söyledi. Bunun ötesinde, güncelleme, yüksek kontrastlı öğeler ve Twitter’ın tweet’lenmiş içeriği daha fazla öne çıkaracağı, platforma özgü mavi renklerde bir azalma getiriyor.

Şirket bunlara ek olarak gereksiz ayırıcı çizgileri temizledi. Aynı şekilde görsel alan miktarı artırıldı, Twitter böylece kullanıcıların metni daha kolay okuyabileceğini söylüyor.

Twitter bundan böyle Chirp fontu ile devam edecek. Chirp bir tür yazı tipidir. Windows bilgisayarlarınıza da dilerseniz yükleyebiliyorsunuz. Twitter’da yazı tipi değiştirme bulunmuyor fakat yazı tipi boyutunu değiştirebilirsiniz.

Font ne demek?

Font bir diğer anlamıyla yazı tipi demektir.

Metal dizgisinde bir yazı tipi, harf karakterin belirli bir boyut, ağırlık ve stil idi. Her yazı tipi, her bir glif için bir tür (“sıralama” olarak adlandırılan) eşleşen bir tür kümesi ve genel bir tasarımı paylaşan bir dizi yazı tipinden oluşan bir yazıydı.

Modern kullanımda, dijital tipografinin ortaya çıkmasıyla birlikte, “yazı tipi” genellikle “harf karakteri” ile eş anlamlıdır. Her stil ayrı bir “yazı tipi dosyasında” örneğin, “Bulmer” yazı tipi, “Bulmer roman”, “Bulmer”, “Bulmer bold” ve “Bulmer genişletilmiş” yazı tiplerini içerebilir; ancak “yazı tipi” terimi, bunlardan birine ya da tüm yazı tipine uygulanır.

Hem geleneksel dizgi biçimlerinde hem de modern kullanımda, “yazı tipi” sözcüğü, yazı tipi tasarımının dağıtım mekanizmasını ifade eder. Geleneksel dizgide yazı tipi metal veya ahşaptan yapılır. Bugün, yazı tipi dijital bir dosyadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir