Türkiye’de kız çocukları gözünü eşitsizliğe açıyor

featured

YÜZDE 41’İ OKUMUYOR, ÇALIŞMIYOR

Türkiye’de kız çocukları her alanda ayrımcılığa maruz kalırken, gün geçtikçe kadına uygulanan şiddetin cezasız kalması çocukları yaşadıkları ülkenin güvenirliği konusunda endişelendiriyor.

OECD verilerine göre Türkiye’de yaşamlarından memnun olmadığını söyleyen 15 yaşındaki kız çocuklarının oranı yüzde 32,8. Bu oranla Türkiye, OECD ülkeleri arasında yaşamından memnun olmadığını belirten kız çocuklarının en yüksek olduğu ülke.

Türkiye’de 14-17 yaş grubundaki okullaşma oranına bakıldığında 250 bin kız çocuğunun okul dışında bulunduğu anlaşılıyor. Ancak eğitime erişim problemi bu sayılardan daha büyük. Bunun sebebi okullaşma verisinde sadece okula kayıt dikkate alınırken devamsızlık ve okuldan erken ayrılma göz önünde bulundurulmuyor.

15-29 yaş arasında geç kadınların yüzde 41,5’i hem okulda değil hem de herhangi bir işte çalışmıyor. Bu oran erkeklerde 15,2. Bu tablo, genç kadınların güçlenmesi yolunda ele alınması gereken önemli sorunlar arasında yer alıyor.

ÜZÜLDÜM DEMEYİN HESAP SORUN!

Geçtiğimiz senelerde Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı, İstanbul’da gerçekleştirildi. Konferansta kız çocuklarının toplum içindeki önemine, başta eğitim olmak üzere her alanda onların desteklenmesine dikkat çekildi. Avrupa’nın ilk ve tek yapay kalp cerrahı olan Dr. Dilek Gürsoy, “Yapamazsın dediler, yaptım kalp cerrahı oldum. Her zaman başarılarımı söylüyorum çünkü bunu benim dışımda kimse anlatmıyor. Kadınlar her zaman öne çıkmalı ve başarılarını anlatmalı. Önüme konulan engellere, söylenenlere aldırış etmedim. Tüm engellerin üstünde yürüyerek başarıya ulaştım” dedi.

Yüksek Makine Mühendisi ve Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Sevil Zeynep Becan ise, mühendislik okuduğu sırada maruz kaldığı ayrımcılığı şöyle anlattı: “Bölümümüzde kadın hoca, kadın asistan yoktu. Arkadaşlarım cinsiyetimden dolayı ‘sen yapamazsın vazgeç bu meslekten’ dediler. Çalışmak istediğim zaman da firma bana ‘kadın mühendisle çalışmak istemiyoruz’ dedi. Vazgeçmedim ve iyi bir mühendis oldum. Kadınlara her zaman tavsiyem asla üzüntünüzü belli etmeyin. Üzülmeyin, hesap sorun.”

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir