Türk Polis Teşkilatı’nın 176’ncı kuruluş yıldönümü kutlandı

featured

10 Nisan Türk Polis Teşkilatının Kuruluş Yıldönümü ve Polis Haftası nedeniyle saat 10.00’da Cumhuriyet Anıtı’nda gerçekleştirilen törene Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ın yanı sıra polis müdürleri ve polis birimleri temsilcileri katıldı. İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ın anıta çelenk koymasının ardından başlayan törende, şehitler anısına yapılan saygı duruşu sonrasında İstiklal Marşı okundu. Tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunmasının ardından sona erdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan kutlama mesajı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türk Polis Teşkilatı’nın 176. kuruluş yıl dönümünü dolayısıyla Twitter hesabından kutlama mesajı yayımladı.

Mesajına, “Yıldızımız yine ışıl ışıl” diyerek başlayan Soylu, “176 yıl boyunca, ‘Hırsız var’ diyene koşan, ‘Şikayetçiyim’ diyeni dinleyen, ‘Kaçırdılar, götürdüler’ denileni bulup getiren, kah kavgayı ayıran kah komşuyu barıştıran kah okul önlerinde uyuşturucu satıcılarını yakalayan, trafikte uyuyanı uyandıran, kemer takmayana taktıran, sürat yapanı durduran, kaçakçıyı, teröristi, haini, dolandırıcıyı, kadına kalkan eli tutan Türk Polisi, bugün de milletinin emrinde, görevinin başındadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Her gün artan suç yelpazesi ve güvenlik riskleri içinde, 15 Temmuz ihanetinden göç yönetimine, terörle mücadeleden asayişe, uyuşturucu tehdidinden trafik güvenliğine kadar bütün başlıklarda eşzamanlı olarak vatandaşın huzur ve güvenliği için alın teri döken Türk Polisinin, özellikle 15 Temmuz sonrası arttırdığı yüksek kapasiteni köklü mazisinden getirdiği tecrübesiyle birleştirerek emsalleri arasında dünya ölçeğinde önde gelen bir kurum haline geldiğini vurgulayan Soylu, mesajında şunları kaydetti:

176 yıllık kurum kültürünün eşsiz birleşiminin eseri

“Yüksek teknoloji kullanan, uzmanlığa ve hizmet içi eğitimlere ağırlık veren, cezaya değil denetime ve farkındalık oluşturmaya odaklanan, Kovid-19 salgını sürecinde vatandaşın gündelik ihtiyaçlarının karşılanması dahil sahanın her noktasında görev yapan, yeni kurduğu Polis Arama Kurtarma Birimiyle enkaz altındaki afetzedelere dahi umut olan, hukuku ve merhameti rehber edinen bir hizmet anlayışı, elde ettiği saha sonuçlarıyla da milletimizin takdirini kazanmıştır.

15 Temmuz sonrasında, 2015-2020 arasında, trafikteki can kayıplarında yüzde 35, madde bağlantılı can kayıplarında 2017-2020 arasında yüzde 74,6, evden hırsızlık günlük ortalamasında 2017-2020 arasında yüzde 44 azalış elde eden, şehir operasyonlarıyla, hücre evi baskınlarıyla terör örgütlerinin hücre yapılanmalarını, karar mekanizmalarını, eylem planlarını çökerten, istihbarat kapasitesiyle kurulan tuzakları kuranların kendi başına geçiren, kaçakçılara, organize suç çetelerine yaptığı baskınlarla ülkenin ekonomisini ve kamu düzenini koruyan, siber suçlarda yıllık dijital materyal inceleme kapasitesi 2016’da 45 bin olan, oysa bugün bu kapasiteyi 750 bine çıkaran Türk Polisi, sadece kendi ülkesi için değil başarılarıyla, kullandığı yüksek teknolojiyle çevresindeki coğrafya ve Avrupa için de güvenlik üreten bir kurum haline gelmiştir. Elde edilen bu başarı, Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği ve desteği, bugün bu şanlı üniformayı giyen arkadaşlarımızın fedakarlığı, gayreti ve becerisi, milletimizin feraseti ve sevgisi, devletimizin gücü ve 176 yıllık kurum kültürünün eşsiz birleşiminin eseridir.”

Soylu, başta 15 Temmuz Şehitleri olmak üzere, kurulduğu ilk günden bugüne kadar şehit olan polisler, gaziler ve teşkilata emek veren büyükleri rahmet ve şükranla andığını belirterek Türk Polis Teşkilatının 176. kuruluş yıl dönümünü tebrik etti. Soylu, “Bu asil üniformaya hizmet eden tüm mesai arkadaşlarımı sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.” ifadelerini kullandı.

Türk Polis Teşkilatı tarihi

Çok eski zamanlara dayanan Polis Teşkilatı, 1845 yılında Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecit tarafından 10 Nisan’da kurulmuştur. Osmanlı Devleti zamanında kurulan teşkilat, 1845 yılından bu yana devam etmektedir.

Türk Polis Teşkilatının temelleri, 10 Nisan 1845’te İstanbul’da, “Polis” adında bir teşkilatın kurulmasıyla atıldı.

Yeni kurulan polis teşkilatının görevleri, yine aynı tarihte yayımlanan “Polis Nizamnamesi”nde yer aldı.

Tanzimat ve Islahat hareketleri çerçevesinde, Avrupa’daki örneklere göre bir polis teşkilatı kurulmasına yönelik atılacak adımlara, 1876’da birinci meşrutiyetin ilanından sonra oluşan hükümet programında yer verildi. Program doğrultusunda 1879’da “Zaptiye Nezareti” kuruldu.

Emniyet Genel Müdürlüğünün bugünkü görevlerini yürüten “Zaptiye Nezareti”, 1909’da kaldırılarak yerine “Dahiliye Nezareti”ne bağlı ve polis işlerinin yürütülmesiyle görevli “Emniyeti Umumiye Müdürlüğü” ve İstanbul vilayetine bağlı bir polis müdüriyeti oluşturuldu.

Emniyeti Umumiye Müdürlüğünün görevi, 9 Aralık 1913’te çıkarılan “Dahiliye Nezareti Teşkilat Nizamnamesi”nde, “Memleketin emniyet ve inzibatına taalluk eden her türlü umum ve muamelatı takip ve o babtaki muhaberat ile polis teşkilat ve mekteplerini idare etmek.” olarak belirlendi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir