Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yıl dönümü kutlanıyor

featured

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un 17 Şubat 1921’de Sırat-ı Müstakim ile Hakimiyet-i Milliye’de yayımlanan ve Hamdullah Suphi Bey’in Meclis’te okuduğu ayakta alkışlanan İstiklal Marşı’nın, TBMM tarafından 12 Mart 1921’de milli marş olarak kabul edilmesinin üzerinden 100 yıl geçti.

Türk bayrağı gibi Türk milletinin önemli simgelerinden biri olan İstiklal Marşı, milletin güçlü aidiyet duygusuyla geleceğe karşı umut ve cesaretle bakmasını sağlayan “milli mutabakat metni” olarak kabul ediliyor.

Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı

TBMM Genel Kurulunda 24 Aralık 2020’de, 2021 yılının “İstiklal Marşı Yılı” olmasını içeren düzenleme kabul edildi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 2021’in “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı” olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımlandı.

Bu kapsamda, Türkiye genelinde yıl boyunca İstiklal Marşı’nın kabulünü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinlikleri düzenlenecek.

İstiklal Marşı nasıl yazıldı?

Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşı 12 Mart 1921’de I. TBMM tarafından kabul edildi.

1921 yılında yapılan yarışmaya 724 eser katılmış ancak büyük şair ve mütefekkir Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı eser TBMM’de İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.

Genel Kurmay’ın Milli Eğitim Bakanlığına müracaat ederek “Kurtuluş Savaşını anlatacak halka ve askere heyecan verecek ve diğer milletlerde bulunan milli marşlara denk olacak bir marş” istemesi üzerine, Bakanlık bu isteği genelge ile gazetelerle duyurdu.

Gazetelerde yayınlanan haberde marşı kabul edilecek kişiye 500 ve bestesine 500 lira mükafat verileceği ilan edildi.

Yarışmaya 724 şiir katıldı

Mehmet Akif Bey önceleri işin içinde para olduğu için yazmak istemedi.. Hâlbuki o sırada bir paltosu yoktu ve çok soğuklarda arkadaşı Prof. Dr. Şefik Kolaylı’nın paltosunu ödünç alıyordu.

Maarif Vekili bulunan Hamdullah Suphi Bey, müsabakaya “nakdi mükâfat vaat edilmiş olması yüzünden” iştirak etmemiş olan şair Mehmet Akif’e müracaat ederek, yazmasını istemişti. Bunun üzerine Mehmet Akif Bey: “Ben mebusum, müsabakaya iştirak etmem, ayrıca yazarım.” diyerek teklifi kabul edip istikamet ettiği Taceddin dergâhında “Kahraman Ordumuza” ithaf ettiği İstiklal Marşı’nı yazdı.

Milli marş konusu TBMM’nin gündemine geldiğinde görüşmelerden sonra Mehmet Akif’in de şiirine itirazlar oldu. Yapılan oylamada basılıp dağıtılması fikri benimsendi.

İlk görüşmeden üç gün sonra 1 Mart 1921’de konu yeniden meclise geldi.  Hamdullah Suphi Bey’in marşı kürsüde okunmasına karar verildi. Hamdullah Suphi tarafından okunduğu zaman her kıtası sürekli alkışlarla karşılandı.

Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı’nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etmiştir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir