Turex’de halka arz vurgunu! Usulsüz işlem yapan Hakan Dıravacı’ya SPK’dan işlem yasağı geldi

featured

Halka arzlar yatırımcıyı soyma aracına dönüştü.

Halka arz fiyatı hesaplanarak belirlenen ve SPK tarafından onaylanan yeni halka arz hisseleri manipülatif hareketlerden dolayı yüzde 100 ve bazen yüzde 200 primle işlem görüyor. Bu hisselerden biri de borsada yeni halka arz edilen Turex oldu.

Hisse senedi günlerdir tavan yaparken, dün ilginç bir satış geldi. Piramit Menkul’den 700 bin lotluk olmayan satış yapıldı. Bu satışla birlikte başta Turex olmak üzeri bir çok hisse senedinde tavanlar çözüldü ve düşüş başladı.

SPK bu işlemleri inceleyerek Turex’de olmayan hissenin Piramit Menkul tarafından satıldığını belirledi.

Bunun üzerine Hakan Dıravacı isimli borsa oyuncusuna 6 ay işlem yasağı getirdi. Yine bu hisse senedi işlemlerinde Piramit Menkul’ün işlemlerine de sınırlama getirildi.

Halka arz faciası yaşanabilir

Öte yandan uzmanlar halka arz edilen ve günlerce tavan yapan hisselere karşı yatırımcıları uyardılar. Söz konusu hisse senedinin değerinin yapılan “değerleme raporları”ile belirlendiğini bu nedenle  şirkette kısa vadede bir gelişme olmamasına rağmen prim yapmasının yatırımcı açısından riskli olduğunu belirtiyorlar.

Hakan Dıravacı’nın sicili kabarık

Tureks’teki ceza sonrası borsa kulislerinde yeniden gündem olan Hakan Dıravacı’nın geçmiş sicili de pek iç açıcı değil.

2010 yılında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kelebek Mobilya ile Aksu İplik hisse senetlerinde gerçekleşen işlemlerde, Sermaye Piyasası Kanununun ilgili maddesinde tanımlanan suçun unsurlarını içeren fiiller tespit etti. Tespitler sonrasında aralarında Hakan Dıravacı’nın da olduğu dört kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Hakan Dıravacı daha önce de Aksu İplik Dokuma ve Boya Apre Fabrikaları T.A.Ş. (Aksu İplik) hisse senetlerinde benzer suçlar işlediği tespit edilmişti. Hakan Dıravacı en son İhlas Holding A.Ş. (IHLAS) pay piyasasında gerçekleştirdiği şüpheli ve şaibeli işlemler nedeniyle soruşturmaya maruz kalmıştı.

Mahkeme, Dıravacı’ya 1 milyon 828 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar vermişti. SPK 2020 yılında yine aynı isim hakkında Doğan Holding hisseleriyle alakalı spekülasyonu nedeniyle de ceza vermişti.

Açığa işlem satışı yapılmış

Bültende işleme aracılık eden Piramit Menkul Kıymetler için ise; ”Piramit Menkul Kıymetler A.Ş. aracılığıyla gerçekleştirilen işlemler sebebiyle; 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun “Sermaye piyasası kurumlarının hukuka aykırı faaliyet veya işlemlerinde uygulanacak tedbirler” başlıklı 96 ncı maddesinin 1 inci fıkrasında yer alan hüküm uyarınca, Kurulumuzca alınacak ilave bir karara kadar, Aracı Kurum aracılığıyla yapılacak pay alım – satım işlemlerinde “brüt takas” ve “depo şartı” tedbiri getirilmesine karar verilmiştir” ibaresi yer aldı.

Konuyu Bloomberg HT’ye değerlendiren bir uzman “Turex hisselerinde yaşanan gelişme gelecekte yaşanabilecek süreçlere bir örnek oldu. Yapılan işlem açığa satış işlemi ve olmaması gerek bir işlemdir. İlk yapılan konuşmalarda, kullanılan sistemde oluşan sorundan ötürü emrin birden fazla kez girildiği, akabinde sistemin tüm emirleri bir anda gönderdiği aktarıldı” değerlendirmesinde bulundu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir