Tunç Soyer’in Enver Aysever’e 238 bin TL’lik kıyağı yalan oldu! Tepki çeken ihale iptal edildi…

featured

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde 2021 yılı içinde “Yaşam Boyu Eğitim Projesi” kapsamında okur-yazarlık eğitimi verme kararı aldı. Okuryazarlık kursu kapsamında, 18 yaşın üstünde 20 kişi eğitim görmesi planlanırken, belediyenin proje için 238 bin 500 liralık ihale açtığı ve gazeteci Enver Aysever ile sözleşme imzaladığı iddiaları son günlerde tartışma konusu oldu.

Tunç Soyer’den Enver Aysever’e ballı kıyak! 18 günlük ders için 238 bin 500 TL

İhale sonucunda gazeteci Enver Aysever’in, 20 kişiye toplamda 18 gün eğitim vererek kurs için günlük 13 bin 250 lira kazanacağı iddia edildi. Aysever’in masraflarının da belediye tarafından karşılanacağı iddialara konu olurken, gazeteci Aysever ise konuya ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, söz konusu ihale ve meblağ hakkında bilgisi olmadığını ifade etti.

Enver Aysever: Hayatımda hiç ihaleye girmedim

Aysever açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugüne dek yazarlık, gazetecilik (TV programcılığı), tiyatro (1992’den beri) mesleki eğitmenlik dışında hiçbir iş yapmadım. Çalışmalarım telif ve bordrolu şekilde oldu. Hayatımda hiçbir ihaleye girmedim. Herhangi bir ihale sürecin içinde olmadım. 2000’li yıllardan bu yana (başta İnci Aral ile) çeşitli kurumlardan yazarlık atölye çalışması yaptım. Geçen sene Mudanya Belediyesi ile çok başarılı iki kur bu çalışmayı gerçekleştirdik. Pandemi nedeniyle ara verdik. Bu çalışmayı Belediye başkanı ile basın mensupları ile paylaştık. Faturalı olan bu gelir denetime açıktır. Telif ödemeli hizmet alımları tüm belediyelerde aynıdır (AKP belediyeleri dahil). Atölye projesinin çeşitli belediyelere ve özel şirketlere teklif olarak sundum. İki belediye (Mersin ve İzmir) kabul etti. İhale ve sözü edilen meblağ ile ilgim yoktur. 9 aylık (üç ayrı grup katılımcı ile) atölye tamamlanınca faturalı olarak telif ödemesi yapılacaktır. Defterlerim denetime açıktır. Yine benzer şekilde çeşitli firma ve belediyelere ‘Aykırı sorular’ adlı programı talepler karşılığında yapmaktayım. Hesap verilebilirliği ilke edinen kurumlar bu çalışmayı benden istemekte ve telif ödemektedirler. Tüm bu çalışmaların duyurularını sosyal medya adreslerimden yapmaktayım. Editör bağımsızlığımdan ve ilkelerimden asla ödün vermedim.”

Tunç Soyer: Yok öyle bir şey

Konu ile ilgili ulaşılan belediye yetkilileri ise Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ihale iddialarına ilişkin yaptığı açıklamaya işaret etti. Belediyeden ilk olarak tartışmalar ile ilgili herhangi bir açıklama gelmezken, katıldığı bir televizyon programında konuşan Başkan Soyer, Aysever için özel ihale yapıldığı iddialarına yanıt verdi. Soyer şu ifadeleri kullandı:

“Yok öyle bir şey. Bizim bütün eğitmenlerimizle özellikle pandemide uzaktan eğitim ile ilgili yaptığımız çalışmalar var. Enver Aysever de Türkiye’deki eğitimci isimlerden biri. Başkalarından da eğitim alıyoruz. Ancak Aysever’i sevenler sevmeyenler üzerinden belediye hedef alınıyor. Rakamlar bile doğru değil. Bütün gruplara vereceği eğitim toplam bütçesi 90 bin TL olması lazım. Bunları çok sığ buluyorum. Bunları tartışacak zamanımız yok. Finlandiya ve Güney Kore’nin kişi başı milli geliri 50 yıl önce Türkiye’den gerideydi. Sonra bir bakan geliyor ve bütün bakanlıkların ücretini kesiyor ve eğitime aktarıyor. 8 yıl sonra öyle bir değişiyor ki Finlandiya’nın geleceği… Yani ona az verdin buna çok verdin tartışmaları bizi bir yere götürmeyecek.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir