Trump yaptırımları onayladı, Erdoğan tepki gösterdi: “Saygısızlıktır!”

featured

ABD Başkanı Trump, Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi aldığı için yaptırım uygulanmasını öngören 12 maddelik tedbir paketini imzalamasının ardından dolar 8 liranın, altın ise 470 liranın üzerine çıktı. Trump’ın onayladığı karar sonrası bir değerlendirme yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan olayı saygısızlık olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan’da yaptığı ziyaretler sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi aldığı için yaptırım uygulanmasını öngören 12 maddelik tedbir paketini imzalamasını değerlendiren Erdoğan, yaşanan olayı saygısızlık olarak değerlendirdi.

Erdoğan’ın konu hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye bir NATO ülkesidir. Amerika da bir NATO ülkesidir. Kaldı ki NATO’nun ilk 5’i içerisinde Türkiye önemli bir ülkedir. Yani sıradan bir ülke değildir. Gerek Sayın Trump döneminde gerek Sayın Obama döneminde her zaman iftiharla ‘Türkiye gibi bir NATO ülkesine sahibiz’ denilirken, şu anda Amerika’nın kalkıp CAATSA diye bir olayla Türkiye’yi karşı karşıya getirmesi, bir defa NATO’daki çok önemli bir ortağına yapılan bir saygısızlıktır. Ben olaya böyle bakıyorum.

Şu anda Trump bu işi bırakmadan bu hangi konuma varır onu bilemiyorum ama ben 4 yıllık Trump döneminde Amerika ile herhangi bir sıkıntılı iletişim kurmadım. Tam aksine çok daha olumlu adımlar attım birçok konuda.”

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, görev süresinin bitmesine sayılı günler kala kritik bir karar vermişti. Daha önce Türkiye’ye yaptırımı da öngören 740 milyar dolarlık savunma bütçesine onay vermeyeceğini belirten Trump, “Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin, oldukça zayıf olan ve benim veto edeceğim Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’na (NDAA) ‘hayır’ oyu vereceğini umuyorum” ifadesini kullanmıştı. Daha önce Türkiye’ye yaptırımı da öngören 740 milyar dolarlık savunma bütçesine onay vermeyeceğini ifade eden ABD Başkanı Trump, Dışişleri Bakanı Pompeo’nun girişimleri sonucunda Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi aldığı için yaptırım uygulanmasını öngören 12 maddelik tedbir paketini imzalamıştı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir