Teşkilat Tövbekar kim? Teşkilat Tövbekar Yeşil kod alı efsane Mahmut Yıldırım mı?

featured

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensuplarının vatan mücadelesini anlatan Teşkilat dizisinde ‘Tövbekâr’ karakteri çok sevildi. Dizi ekibine ikinci sezonda katılan Hakan Boyav, MİT mensuplarına zaman zaman yardımcı olan gizemli ‘Tövbekâr’ karakterine hayat veriyor.

Geçmişteki acımasız cinayetleriyle hatırlanan Tövbekâr, senaryoya göre artık göstere göstere adam öldürmekten vazgeçtiği için mevcut nâmıyla tanınıyor.

Usta oyuncu Hakan Boyav, Teşkilat’ın son bölümünde MİT mensubu Hakkı Dayı’nın kumar borcu batağındaki oğlunu yüksek faizle sıkıştıran tefeci bir mafya grubuna kestiği raconla Türkiye gündemine oturdu.

2000’lerin efsane dizisi Kurtlar Vadisi’ni anımsatan replikleriyle Tövbekâr, önümüzdeki dönemde Türk dizi karakterleri arasında fenomen haline gelmeye aday görünüyor.

TÖVBEKAR YEŞİL’İN HAYATINI MI ANLATIYOR?

Dizide gizemli tavırlarıyla dikkat çeken Tövbekar karakterinin geçmişine dair henüz bir ayrıntı paylaşılmadı.

Eski MİT mensubu olan Tövbekar’ın adı insan öldürmeye ve silahlara karşı tövbe etmesinden geliyor.

MİT camiasında efsane olarak bilinen Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’a benzer tavırları dikkat çeken Tövbekar’ın Yıldırım’ın hayatını canlandırdığı iddia edildi.

https://www.youtube.com/watch?v=01jzAjHddIk&feature=youtu.be

YEŞİL MAHMUT YILDIRIM KİMDİR?

1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatına katılmıştır ve sonrasında MİT’in bünyesinde çalışmaya başlamıştır. Dört yıl sonra farklı bir göreve soyunup, farklı bir isimle anılmaya başladı. Operasyonlarda PKK’lı gibi giyinen Mahmut Yıldırım, güvenlik görevlilerince ayırt edilebilmek için ‘yeşil fular’ takıyordu. Abdullah Öcalan’ı öldürmek için gönderildikten 3 ay sonra öldürülmemesi için emir verilmiştir ve Yıldırım’ın buna isyanı üzerine vatan haini ilan edilmiştir. Daha sonra ülkeyi terk ederek 1996’da Şam’da bulunduktan sonra tekrar kendisinden haber alınamamıştır.

Susurluk kazasından sonra ortaya dökülen ilişkiler, pek çok cinayetin tetikçisi olduğunu ortaya koydu ancak bulunamadı. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, aldığı bilgileri aktarırken Yeşil’in öldürüldüğünü söyledi.

Ancak kısa bir süre sonra Yeşil, İHD Başkanı Akın Birdal’ı vuranların arkasındaki isim olarak ortaya çıktı. Daha sonraki bilgiler Yıldırım’ın hâlâ hayatta olduğunu ortaya koydu. Susurluk Raporu’nda da Yıldırım’a 12 sayfalık özel bir yer ayrıldı.

Ahmet Demir, Mehmet Kırmızı sahte kimliklerini kullanan, Güneydoğu’da “Sakallı” adıyla bilinen Solhanlı Mahmut Yıldırım’ın geçmişi bir ölçüde deşifre edilebildi. Bir dönem MİT’te, bir dönem JİTEM’de görev aldığı anlaşıldı.

JİTEM subayı Ahmet Cem Ersever’in öldürülmesinden, Güneydoğu’daki pek çok fail-i meçhul cinayete kadar sayısız olayda tetikçilik yaptığı belirlendi. Hatta Abdullah Öcalan’ın Suriye’de öldürülmesi için görevlendirilen ekipte de yer aldı.

SUSURLUK KAZASINDAN BU YANA KAYIP

Susurluk kazasının ardından ondan haber alan olmadı. Birçok faili meçhul cinayetin tetikçisi olarak gösterildi. 1996’dan beri haber alınamayan JİTEM tetikçisi ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım, derin devletin “kara kutusu” olarak biliniyor.

Musa Anter, Cem Ersever, Tarık Ümit ve Behçet Cantürk başta olmak üzere birçok faili meçhul cinayette “zanlı” olarak isminden söz edildi. Mehmet Ali Birand gibi birçok ünlüye suikast planlayanlar arasında ismi sayıldı.

YEŞİL YAŞIYOR MU?

Gerçekler gün ışığına çıkarılamadı ama MİT, JİTEM ve Emniyet için bir dönem çok önemli “operasyon elemanı” olduğu konusunda hiçbir tereddüt yok. O yönü, Yeşili devletin “kara kutusu” yapmaya yetiyor. Uzun süredir de kayıp.

2018 yılında Habertürk’teki bir programa katılan Genelkurmay İstihbarat Dairesi Eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin ile eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın verdiği bilgilere göre Mahmut Yıldırım konusunda bilgi sahibi olduğu tahmin ediliyor.

Konuşmacılardan İsmail Hakkı Pekin, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın yaşadığını, amansız bir hastalıkla mücadele ettiği yolunda “duyum” aldığını söyledi.

NEDEN YEŞİL?

Mahmut Yıldırım’ın birçok kod isim kullandığı ancak bunlar arasında en meşhur olanı Yeşil’dir.

Yeşil, Mahmut Yıldırım’ın kontrterör operasyonları sırasında terör örgütünün içine sızdığı dönemlerde “yeşil bere” kullanarak kendini bu yöntemle belli etmesinden kaynaklandığı düşünülüyor.

Bazı kaynaklarda Mahmut Yıldırım’ın gözlerinin yeşil olmasından dolayı bu kod adı aldığı ileri sürülür; ancak Mahmut Yıldırım’ın resimlerinden de anlaşıldığı üzere gözleri yeşil değil kahverengidir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir