“Söz verdin, ‘ceset vereceğim’ dedin; baş şüphelileri tatile gönderdin”

featured

5 Ocak’tan beri (306 gündür) kendisinden haber alınamayan 21 yaşındaki Gülistan Doku‘nun ablası Aygül Doku, 9 Haziran 2020’de Ordu Valiliği’ne atanan eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel‘e seslenerek “Hani Gülistan intihar etmişti, ani Gülistan’ın bedenini bize verecektin? Sen Zaynal Abarakov ve ailesini Alanya’ya tatile gönderdin. Eğer sen gereken araştırmaları yapsaydın, eğer o aile gitmeseydi. Benim ailem 306 gündür Dinar Köprüsü’nün başında ceset bekliyor olmayacaktı” dedi.

Vali Sonel’e “Bu köprüde bizi 306 gündür sen tuttun. Söz verdiniz, ‘ceset vereceğim’ dediniz” diye seslenen abla Doku, “Bu aile bu kızı bulmadan bu kadar acıyı nereye koyacak, baş şüpheliler Alanya’da tatilde. Bugün Gülistan 306 gündür yok” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında partisinin Dersim’de düzenlediği programa katıldı.

“Şüpheli isimler üzerinde durulmalı”

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Buldan, 5 Ocak tarihinden bu yana kayıp olan Gülistan Doku’nun ailesiyle görüştü. Uzunçayır Baraj Gölü üzerinde bulunan Sarı Saltuk Köprüsü’nde Doku’nun ablası Aygül Doku ile görüşen Buldan, “Şüphelilerin isimleri belli ise üzerinde durulmalıdır” dedi.

Abla Doku’dan destek çağrısı

Gülistan Doku’nun kaybedilmesine ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmesi gerektiğine vurgu yapan Buldan, “Etkin bir soruşturma yürütülmediği sürece aramalara dair bir sonuç alınamaz. Elimizden geldiği kadar bu olayın takipçisi olacağız. Soru önergeleri ile gündem yapacağız” dedi.

Doku’nun ablası Aygül Doku ise insan haklarını savunanları Saru Saltuk Köprüsü’ne çağırdı.

Ne olmuştu?

Dersim’de üniversite öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 Pazar günü kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Yurdu’na geri dönmedi.

Telefon eden yurt arkadaşları Doku’ya ulaşamamaları üzerine endişelenip Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü’ne başvurdu ve ailesine haber verildi.

Aile kente gelerek 6 Ocak’ta Emniyet Müdürlüğü’ne kayıp başvurusunda bulundu.

Doku’nun bulunması için arkadaşlarıyla görüşen, cep telefonu sinyallerini izleyen polisler, kent genelindeki MOBESE kayıtlarını inceledi.

İncelemelerde Doku’nun saat 11.29’da, Atatürk Mahallesi’ndeki minibüs durağından üniversite aracına bindiği tespit edildi.

Ancak bindiği aracın yol güzergâhında bulunan mobese kameralarında yapılan incelemelere rağmen araçtan nerede indiği tespit edilemedi.

Bindiği minibüsün şoförü belirlenerek ifadeye çağrıldı. Sürücü, pazar günü olması dolayısıyla aracın üniversiteye girmediğini, dönüşte minibüsün boş döndüğünü ve Doku’nun nerede indiğini hatırlamadığını söyledi.

Sürücünün bu ifadesi üzerine Doku’nun kameraların görmediği tek durak olan kent merkezinin Sarı Saltuk Köprüsü’nde indiği tahmin edildi.

Kadınlar ve Doku’nun ailesi Gülistan’ın bulunması için mücadele etti. Bu sayede, barajın boşaltılmasına karar verildi.

17 Haziran’da Zeınal Abarakov’un şüpheli olarak tutuklanması için Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verildi.

29 Ağustos’ta da Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Gülistan Doku’nun 5 Ocak’tan bu yana kayıp olmasına ilişkin bilirkişi tarafından hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı.

Raporun tamamlanmasının ardından ailenin avukatı Ali Çimen, baş şüpheli olarak gösterilen Z.A.’nın tutuklanması için talepte bulundu. Z.A hakkındaki tutuklama talebinin reddeden başsavcılık, şüphelinin, ifadesinin alınmasına karar verdi.

4 Ağustos’ta ise Doku’nun en son görüldüğü ve intihar ettiği iddia edilen Dinar Köprüsü üzerindeki görüntülerin bilirkişi incelemesi tamamlandı.

İstanbul Ulusal Kriminal Büro’nun hazırladığı raporda, “Köprü ayağındaki efekt bir piksel artığı olup, kesinlikle yukarıdan suya düşen bir insan veya eşyanın suda yükselttiği su sütunu değildir” ifadelerine ye verildi.

Baraj gölünde arama yapan ekiplerce 187 gün süreyle su altı ve üstünde sürdürülen çalışmalardan sonuç alınamadı.

Ailenin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmesinin ardından Uzunçayır Baraj Gölü’nün kısmen boşaltılması kararı verilerek su altı arama çalışmalarına 6 Ağustos’ta 17 ekip ile yeniden başlandı ve 13 gün süren yoğun aramalardan sonuç alınamaması üzerine aramalara 18 Ağustos’ta son verildi.

Arama çalışmaları Ekim 2020’de yeniden başladı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir