Sosyal medyada yalan haberlere yaptırım geliyor

Dezenformasyonla mücadele yasası için hazırlıklar devam ediyor. AK Parti Grup Başkanvekili Ünal, AB ülkelerindeki düzenlemelere dikkati çekerek, "Dezenformasyon terör kadar tehlikeli" dedi.

featured

Türkiye’nin uzun süredir gündeminde olan sosyal medya yasası nihayet çıkıyor. TRT Haber’in aktardığına göre; Yalan haber ve dezenformasyonla mücadeleye yönelik teklifi hazırlanırken birçok ülkeden örnekler incelendi. Düzenlemenin 3 ana başlıktan oluşması bekleniyor.

İLK KEZ CEZA GELİYOR

Haberde, sosyal medyada dezenformasyona ilk kez ceza getirileceği belirtildi. Ayrıca, yalan ve yanıltıcı haberleri bilerek yayanlara hapis cezasına varan yaptırımların uygulanacağı ifade edildi.

DEZENFORMASYON, TERÖR KADAR TEHLİKELİ

AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal “Yaklaşık 7-8 aydan beri Dezenformasyonla Mücadele Kanununu çalışıyoruz” dedi. Mahir Ünal, dezenformasyon tehlikesiyle ilgili ise “Dezenformasyon bir bumerang gibi dönüp hepimizi vuracak bir tehdit. Avrupa Birliği dezenformasyonla ilgili, özellikle internet ortamıyla ilgili 2 tane kırmızı çizgi belirledi. Bir tanesi terörle mücadele, bir tanesi dezenformasyonla mücadele çünkü dezenformasyon, terör kadar tehlikeli.” ifadelerini kullandı.

TÜZEL YERİNE GERÇEK KİŞİ

Şuan ki yasaya göre sosyal medya şirketlerinin bildirdiği temsilciler “tüzel” kişiliğe sahip. Yeni düzenlemeyle ise Türkiye’deki temsilcilerin ‘gerçek’ kişi olmasının sağlanacağı bildirildi.

Diğer taraftan , teklifte internet medyasına göre  düzenleme yapılacağı da vurgulandı. Aktarılanlara göre internet haberciliği de yasal altyapı ile buluşturulacak.

ÇOK YAKINDA MECLİS’TE

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı  Yaman’a göre düzenleme yakın bir zamanda Meclis takvimine girecek.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir