Rusya’nın ardından Hindistan’dan gıda krizini tetikleyecek karar! Pirinç ihracatı yasaklandı

Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından gıda fiyatlarını tırmandıracak bir çıkış ta Hindistan'dan geldi. Hindistan'ın pirinç ihracatına getirdiği yasak küresel gıda krizini giderek körüklerken ABD'de kokulan oldu ve pirinç stoğu için marketlere akın başladı.

featured

Rusya’nın ardından gıda krizini tırmandıracak bir karar da Hindistan’dan geldi. Hindistan’ın basmati olmayan beyaz pirinç ihracatını yasaklaması, Rusya’nın tahıl gemilerini hedef almasının buğday ve mısır fiyatlarını yükseltmesi gibi küresel gıda enflasyonunun artacağı korkularını körükledi.

PİRİNÇ İHRACATI YASAKLANACAK

borsatek.com’un aktardığı habere göre, Hindistan Tüketici İşleri Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada “fiyatı düşürmek ve iç piyasada bulunabilirliği sağlamak” için ihracatı yasaklayacağını söyledi. Bakanlığa göre Hindistan’da pirinç fiyatları geçtiğimiz yıl yüzde 11,5, geçtiğimiz ay ise yüzde 3 arttı ve bu artış Nisan ve Haziran ayları arasında ihracat hacmindeki yıllık yüzde 35’lik artışı yansıtıyor.

KÜRESEL GIDA ENFLASYONUNU TETİKLEYEBİLİR

Hindistan, küresel ihracatın yaklaşık yüzde 40’ını gerçekleştirerek dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı konumunda. Hindistan’ı yüzde 5 kırık pirinç fiyatlarının bu yıl yükseldiği ve Yeni Delhi’nin yasağını delmeyi uman ülkelerin maliyetlerini arttırdığı Tayland ve Vietnam takip ediyor. Analistler, dünya çapında milyarlarca insan için temel gıda maddesi olan tahılın fiyatlarındaki artışın küresel gıda enflasyonunu tetikleyebileceğini belirtiyor.

Öte yandan Hindistan’ın aldığı karar sonrası ABD’de marketlerde pirinç stoklamak için insanlar birbirini ezmeye başladı. Görüntüler ise oldukça endişe verici…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir