Rusya nükleer silah kullanırsa ne olur? Hangi ülkenin ne kadar nükleer silahı var?

Putin'in nükleer caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesine yönelik emir vermesinin ardından, gözler ülkelerin nükleer silah kapasitesine çevrildi. Her ne kadar Rusya dünyada en fazla nükleer silaha sahip ülke olsa da ABD ondan geri kalmıyor.

featured

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatına başlamasının ardından, Rusya lideri Putin’in ülkesinin nükleer caydırıcı güçlerini teyakkuz haline geçirmesi dünyada ‘nükleer savaş’ tartışmasını başlattı. Bunun akabinde vatandaşlar, Hangi ülkelerde nükleer silah var? Hangi ülkede kaç tane nükleer silah bulunuyor? merak etti. İşte en çok nükleer silaha sahip ülkeler…

EN ÇOK NÜKLEER SİLAH RUSYA’YA AİT

Rusya yönetiminin sahip olduğu nükleer silahların sayısında 2020’ye oranla geçen yıl 120 adet azalma oldu. Rusya’nın 1800 konuşlandırılmış nükleer savaş başlığı bulunuyor.

 Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü (SIPRI) ve Amerikan Biliminsanları Federasyonu’na (FAS) göre 9 ülkede nükleer silah bulunuyor.

NÜKLEER SİLAHIN ETKİLERİ NEDİR?

Genel patlayıcılardan farklı olarak çok daha fazla zarar vermek amaçlı kullanılır. Sadece kullanılan bir silah, tüm bir kenti ya da bir ülkeyi canlı, cansız ne varsa tamamen yok edecek güçtedir.

NÜKLEER SİLAHI OLAN ÜLKELER

RUSYA

Listenin başında 6 bin 850 nükleer başlığa sahip Rusya var. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülkenin nükleer cephaneliğini tek başına kullanmaya karar verme yetkisine sahip.

ABD:

İkinci sıradaki ABD’nin 6 bin 450 nükleer silahı bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongre’ye danışmadan nükleer füze fırlatma yetkisi bulunuyor.

FRANSA:

İlk nükleer denemesini 13 Şubat 1960 tarihinde yapan Fransa, 24 Ağustos 1968’de de hidrojen bombası elde etti. Yine aynı sene Amerika’nın yardımı olmadan ilk hidrojen bombasını üretti. Halen yaklaşık 300 adet nükleer başlığa sahip olduğu sanılıyor.

İNGİLTERE:

İlk nükleer denemesini 3 Ekim 1952’de gerçekleştiren Birleşik Krallık, 8 Kasım 1957’de de hidrojen bombası elde etti. Son verilere göre İngiltere’de yaklaşık 225 adet nükleer başlık bulunuyor.

ÇİN:

Çin’in nükleer lansman protokolü hakkında fazla bilgi bulunmuyor. Çin, 16 Ekim 1964’te ilk füzyon, 17 Haziran 1967’de ise ikinci füzyon denemesini başarıyla gerçekleştirdi. 1964 ile 1996 yılları arasında 45 nükleer test yapan ülkenin şu anda 280 adet nükleer başlığa sahip olduğu tahmin ediliyor.

PAKİSTAN:

İlk nükleer testini 1998’de gerçekleştiren Pakistan’ın 140-150 civarında nükleer silaha sahip olduğu sanılıyor. Pakistan’da başbakan, Nükleer Komuta Makamı’na başkanlık yapıyor ve dolayısıyla nükleer silahı kullanma yetkisi de ona ait.

HİNDİSTAN:

Hindistan’ın 130 ila 140 nükleer sliah başlığına sahip olduğu tahmin ediliyor. İlk nükleer test ülkede 1974’te gerçekleştirildi. Hindistan’da ‘nükleer düğmeye basma’ yetkisi başbakana ait. Ülkenin başbakanı, düşmana karşı bir nükleer saldırı yetkisine sahip tek organ olan Nükleer Komuta Makamının (NCA) “siyasi konseyine” başkanlık ediyor.

İSRAİL:

İsrail’de nükleer başlık sayısının yaklaşık 80 adet olduğu düşünülüyor. İsrail’in nükleer politikaları hakkında çok az bilgi var.

KUZEY KORE:

Sık sık yaptığı füze denemeleriyle gündeme gelen Kuzey Kore’nin ise 10 ila 20 nükleer silah başlığına sahip olduğu tahmin ediliyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir