Teniste bir dönemin sonu! Rafael Nadal ve Roger Federer gözyaşlarına boğuldu

Geçtiğimiz hafta emekli olacağını açıklayan 41 yaşındaki Roger Federer, ezeli rakibi Rafeel Nadal ile çift olarak son maçına çıktı. İsviçreli efsane gözyaşlarını tutamazken İspanyol tenisçi ve arkadaşı Nadal da ona eşlik etti. Öte yandan Federer'in kariyerindeki Türkiye detayı dikkat çekti.

featured

İsviçreli tenisçi Roger Federer‘in kariyerine nokta koyacağı Laver Cup, İngiltere’nin başkenti Londra oynadı. Avrupa ve dünyanın geri kalanından takımlar arasında oynanan bir erkek tenis turnuvası olan Laver Cup’ta Federer ve Nadal, Avrupa Takımı’nı temsil etti. Mücadele sonunda ise iki efsane gözyaşlarını tutamadı.

EMEKLİ OLACAĞINI AÇIKLADI

Geçtiğimiz hafta emekli olacağını açıklayan 41 yaşındaki Federer, kariyeri boyunca 20 kez Grand Slam şampiyonu oldu. Yirmi yıl boyunca domine ettiği kadınlar tenisinin kraliçesi olan Serena Williams’ın, üç hafta önce son grand slaminde son maçına çıkarak emekliye ayrılmasının ardından, onunla aynı döneme erkekler tenisinde hükmeden dönemin kralı Roger Federer de veda kararı aldı. Üst üste gelen bu büyük ayrılıklarla tenis dünyasında bir dönem resmen kapandı.

KIRILMASI GÜÇ REKORLAR

Toplam 310 hafta dünya sıralamasının zirvesinde yer alan Federer, üst üste 237 hafta bir numarada kalarak tenis tarihine geçmiş bir isim. Rafael Nadal (22) ve Novak Djokovic’in (21) ardından 20 kezle teklerde en çok grand slam kazanan üçüncü tenisçi. Sekiz kupaya eriştiği Wimbledon’da gelmiş geçmiş en başarılı erkek sporcu. Profesyonelliğinde 1500’ün üzerinde müsabakaya çıktı, 1200’ün üzerinde olanını kazandı. Grand slamlerde en çok maça çıkan oyuncu, bu turnuvalarda çeyrek ve yarı finalleri en çok gören isim de oldu.

DİZİ BİR TÜRLÜ İYİLEŞMEDİ

Üç kez operasyon geçirdiği dizinin tam olarak iyileşmemesi nedeniyle Federer sadece çiftlerde korta çıkabildi.

SON MAÇA BÜYÜK TALEP

Bu turnuvanın, efsanenin son kez izleneceği turnuva olması tenisseverleri harekete geçirdi. Tenisseverler biletlere büyük talep gösterdi. Tekrar satış yapan sitelerde turnuvanın ilk gününün biletleri 1200 sterlinden satışa çıktı. Nadal ve Djokovic’in de boy göstereceği organizasyonun sonraki günleri için fiyatlar 24 bin sterline kadar çıktı.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADILAR

Avrupa Takımı’nda çift olarak mücadele eden Rafael Nadal ve Roger Federer gözyaşlarını tutamadı. İsviçreli raket, “Bir şekilde bunu atlatacağız değil mi? Müthiş bir gün oldu. Üzgün değilim, burada olmak harika bir şey.” dedi. Rafael Nadal, Roger Federer’in konuştuğu esnada gözyaşlarına hakim olamadı.

Roger Federer ağları deldi! Paylaşım rekoru kıran o görüntüler

TOP FİLENİN İÇİNDEN GEÇTİ

Laver Cup’ta son maçına çıkan Roger Federer, yaptığı zor vuruşla da olay oldu. Topu file deliğinden geçiren efsane raket bu hareketiyle sosyal medyada çok konuşuldu.

YOLU TÜRKİYE’DEN GEÇTİ

Roger Federer Türkiye’nin tenis tarihine de geçmiş bir isim… Efsane oyuncu 2015’te ATP turnuvası olan Istanbul Open’a katıldı. TEB BNP Paribas Istanbul Open resmi adıyla düzenlenen organizasyon, ülkedeki en kalabalık açık kort tenis karşılaşmalarının yaşanmasına sahne oldu. Yarı finalde Schwartzman, finalde Cuevas’ı yenerek şampiyonluğa ulaşan Federer’in Pablo Cuevas ile olan final maçını Koza World of Sports’un merkez kortunda 10 bin kişi izledi.

HER ZAMAN ÖRNEK OLDU

Roger Federer’i diğerlerinden ayıran, aslen yarıştırılan rakamlardaki üstünlük olmadı. Bu rakamlara ulaşırkenki ‘üslubu’ kendisini diğerlerinden ayıran. Bu yanı, tarihteki en önemli raketler tarafından gelmiş geçmiş en iyi isim olarak ilan edilmiş olmasından bile önde gelir.

MİLYARLERDER KULÜBÜNDE

17 yıldır en çok kazanan tenisçi unvanını kimselere bırakmayan Roger Federer, 1 milyar doları aşan toplam kazancıyla LeBron James, Floyd Mayweather, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo ve Tiger Woods gibi isimlerle aynı mekanda buluşuyor.

Emeklilik açıklamasında tenise çok şey borçlu olduğunu söyleyen yıldız tenisçi bu borcu muhtemelen manevi açıdan bir borç olarak ifade ediyor olsa gerek. Zira maddi bir borçtan bahsediyor olsaydı, geri ödemesi neredeyse mümkün olmayan bir yükün altına girmiş olurdu. Çünkü Federer’in profesyonel sporculuğu boyunca elde ettiği kazanç 1 milyar doların üzerinde… Turnuvalardan kazandığı ödül paraları, reklam-sponsorluk gelirleri ve organizasyonlara katılması için kabul ettiği paralarla birlikte tüm kalemlerdeki toplam geliri 1.1 milyar dolar olarak ölçülüyor.

Sadece turnuva ödül paralarına bakıldığında Djokovic ve Nadal’ın ardından gelen İsviçreli raket, 1 milyar dolarlık kazancı aşan ilk tenisçi olarak tarihe geçti. Federer bir yıldan fazladır kortlardan uzak kalmasına karşın 2022’yi de zirvede kapadı ve 17 yıl üst üste en çok kazanan tenisçi olmayı başardı. LeBron James, Floyd Mayweather, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo ve Tiger Woods ile birlikte milyarderler kulübünde yer aldı. Uzun süreli anlaşmaları devam eden bir çok markanın, emeklilik sonrasında da efsane isimle olan birliktelikleri sürüyor olacak.

GİZLİ GÜÇ MİRKA

Roger Federer’in başarılarının perde arkasında bulunan kişi eşi Mirka… Eski bir tenisçi olan eşinin kendisine olan büyük desteğini 41 yaşındaki raket, “Mirka olmasıydı bu kadar başarı yakalayamazdım. Belki kendisi benim antrenörüm değil ama onunla maçları da konuşuyor, oyuna dair fikirlerimizi de paylaşıyoruz” sözleriyle açıklıyor.

NADAL-DJOKOVİC ÜSTÜNLÜK KURDU

Roger Federer ezeli rakiplerinden Rafael Nadal ile 40 kez karşılaştı. Bu karşılaşmalardan 24’ünü Nadal kazanırken, 16’sından Federer galip ayrıldı. İspanyol tenisçinin finallerdeki maçlarda 14’e 10, grand slamlerde 10’a 4 üstünlüğü bulunuyor. Roger Federer bir diğer ezeli rakibi Novak Djokovic ile 50 kez buluştu. Djokovic’in bu karşılaşmalarda 27 galibiyeti bulunurken, 23’ü Federer’e yazıldı. Sırp raket finallerdeki buluşmalarda 13’e 6, grand slamlerdeki buluşmalarda ise 11’e 6 üstünlük kurdu.

PELE: SEN BİR İDOLSÜN

Brezilyalı futbol efsanesi Pele, tenisteki favori isminin vedasını yayınladığı mesajla yorumladı. Roger Federer’e hitap eden yıldız isim “Sen bir idolsün ve her zaman öyle kalacaksın” ifadelerini kullandı. Arjantinli futbolcu Lionel Messi ise Federer’e “Her sporcuya örnek olan tenisin benzersiz dahisi, seni kortlarda görmeyi özleyeceğiz” sözleriyle selam gönderdi.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir