Putin’den “tahıl anlaşması” açıklaması: “Verilen vaatler yerine getirilmezse…”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 17 Temmuz'da sona erecek olan Tahıl Koidoru Anlaşması ile alakalı kritik açıklamalarda bulundu. Putin, “Bize verilen vaatler yerine getirilmezse tahıl anlaşmasını askıya alabiliriz” dedi.

featured

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 1 seneyi aşkın süredir devam ediyor. Türkiye savaşın ilk gününden itibaren her iki taraf ile diplomasi trafiğini yoğun bir şekilde sürdürüyor. Bu kapsamda Tahıl Koridoru Anlaşması Türkiye’nin arabulucuğuyla birçok kez uzatılmıştı. 17 Temmuz’da sona erecek anlaşma ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den kritik bir açıklama geldi.

“VAATLER YERİNE GETİRİLMEZSE ANLAŞMAYI ASKIYA ALIRIZ”

Tahıl anlaşmasının uzatılması konusuna değinen Putin, “Eğer bize verilen tüm vaatlerin yerine getirilmezse bu anlaşmada katılımımızı askıya alabiliriz. Ancak bu vaatler yerine getirilirse anlaşmaya yeniden dahil oluruz” dedi.

Putin, ayrıca Birleşmiş Milletleri (BM) eleştirerek BM’nin şu ana kadar soruna tatmin edici bir çözüm bulamadığını ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’den anlaşmanın uzatılmasına yönelik teklif içeren herhangi bir mektup almadığını aktardı.

“ULUSLARARASI ARENADA GERİLİMİ TIRMANDIRACAĞINDAN EMİNİM”

Ukrayna’nın muhtemel NATO’ya üyeliği ilgili de konuşan Putin, “Ukrayna’nın NATO üyeliğine gelince, bunun hakkında birçok kez konuştuk Böyle bir başvurunun kabul edilmesi bizim ve Ukrayna’nın güvenliği için tehdit oluşturur. Neticede özel askeri harekâtın nedenlerinden biri, Ukrayna’nın NATO’ya üyelik tehdidinin bulunmasıdır. Bunun Ukrayna’nın güvenliğini artırmayacağından, dünyayı daha kırılgan hale getireceğinden ve uluslararası arenada gerilimi tırmandıracağından eminim” ifadelerini kullandı.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir