Perseverance bugün Mars yolcusu

featured

Mars’ta yaşamın izlerini bulmak amacıyla gönderilen uzay gezgini (rover) Azim, bir zamanlar göl olduğu düşünülen Jezero kraterine iniş yapacak. Krateri ve iniş yapacağı bölgeye yakın bir nehir yatağı olduğu düşünülen yeri inceleyerek, (varsa) eski medeniyetlerin kalıntılarını ve canlı fosillerini arayacak.

49 km genişliğindeki Jezero kraterinde yaşamı bulabileceklerini anlatan proje araştırmacısı Ken Williford, “Jezero ile ilgili en muhteşem şeylerden birisi yalnızca sıradan bir krater gölü olması değil, aynı zamanda kraterin kuzey-doğu bölgesinde bir çıkış yolunun bulunmasıydı. Buna açık sistem diyoruz. Bir taraftan kratere giren ve öbür taraftan çıkan bir su akışı var ve bu önemli bir süre boyunca ayakta kalan dinamik bir sistem oluşturabilir. Ve bu bakımdan oldukça kararlı yaşanabilir bir ortama sahip olabilir” dedi.

 

NASA’nın bu yeni görevindeki asıl amacı Mars’ta yaşam izlerini araştırmak olacak. Perseverance, tek başına Mars’a ayak basmayacak. Beraberinde Ingenuity adı verilen bir araç da olacak.

30 Temmuz 2020 TSİ 14.50’de gerçekleşecek olan fırlatma, canlı olarak izlenebilecek.

CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir