Pentagon’dan sızan belgelerde yeni gelişme!

Belgelerin ardındaki şüphelinin, askeri üs görevlisi olduğu belirtildi. Söz konusu şahıs, 'yalnız, genç ve silah meraklısı bir adam' olarak tanımlandı.

featured

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) sızdırılan belgeler, bir süredir dünya kamuoyunu meşgul ediyor. Belgelerde, Ukrayna’daki çatışmaların yanı sıra çeşitli küresel meselelere ilişkin görüşler yer alıyor.

GİZLİ BELGE SKANDALI

Washington Post, “gizli” askeri belgelerin sızdırılmasının arkasındaki kişinin bir askeri üs çalışanı olduğunu iddia etti.

Gazete, söz konusu kişinin belgeleri paylaştığı ve üyesi olduğu sosyal medya platformunun gruplarındaki bir kişiye ulaşırken belgeleri sızdıran kişinin bilgileri ise henüz bilinmiyor.

“BELGELERİ SIZDIRAN KİŞİ, YALNIZ, GENÇ,SİLAH MERAKLISI”

İsmi açıklanmayan grup üyesinin ifadelerine dayandırılan haberde, belgeleri sızdıran kişinin grupta “OG” mahlasını kullandığı, geçen yıl askeri jargonlu paylaşımlarda bulunmaya başladığı ve devam eden aylarda ABD’ye ait gizli belgelerden elde edilmiş gibi görünen paylaşımlar yaptığını aktardı.

Gazete, belgeleri sızdıran kişinin “yalnız, genç ve silah meraklısı bir adam” olduğunu ve bu kişinin internet oyunlarıyla bilinen bir internet sitesinin silah ve askeri ekipman meraklısı sohbet grubunun üyesi olduğunu ileri sürdü ve şöyle yazdı:

“BAZI GÜNLERİNİ GÜVENLİ TESİSTE GEÇİRDİ”

(Paylaşımlar) Gizli istihbarı belgelerden elde edilmiş gibi görünüyordu. OG, askeri üsten eve getirdiğini yazmıştı.

OG, bazı günlerini belge, bilgi sızdırılmasının önüne geçilmesi için telefon ve diğer elektronik cihazların yasak olduğu güvenli tesislerde geçirdiğini iddia etmişti.

Belgelerin sızdırıldığı sosyal paylaşım ağının sunucusunun OG tarafından kontrol edildiği belirtilen haberde, söz konusu internet sitesinin koronavirüs salgını sırasında oyunsever gençlerin toplanma merkezi olduğu belirtildi.

ONLARCA BELGE SIZDI

Sızdırılan belgelerin aslında şubat ve martta Discord ve Telegram üzerinden paylaşıldığı ancak yeni fark edildiği ifade ediliyor.

7 Nisan’da ortaya çıkan belgeler ağırlıklı olarak Ukrayna-Rusya Savaşı’na ilişkin detaylar içerirken, hafta sonu ortaya çıkan paylaşımlar, ABD istihbaratının savaştaki faaliyetleri, ABD’nin İran ve Çin’i izleme çalışmaları, bazı müttefiklerin görüşmelerinin dinlenmesi gibi konuları da içeriyor.

Sızıntılarda Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) harekat merkezinin güncel istihbarat özetlerinin oldukça kritik olduğu belirtiliyor.

Bu belgelerde, CIA’nın, başta İsrail istihbarat teşkilatı MOSSAD’ın üst düzey yetkilileri ve Güney Kore’nin Ulusal Güvenlik Konseyi olmak üzere birçok müttefik ülkede üst düzey dinlemeler yaptığı anlaşılıyor.

“ABD RUSYA KURUMLARINA İSTİHBARAT YERLEŞTİRDİ”

Öte yandan, ABD’nin Rusya kurumlarına istihbarat kaynakları yerleştirdiğine ilişkin bilgilerin de yer aldığı belgelerde, Amerikan istihbaratçılarının Rus ordusunun üst düzeylerine kadar nüfuz ettiği ve Ukrayna’ya yapılacak saldırıları önceden bildirebilecek kadar içerdeki bilgi akışına hakim olduğu görüldü.

Sızdırılan belgelerden biri, ABD istihbaratın Rus Savunma Bakanlığı’nın şubatta Ukrayna birliklerinin iki konumuna saldırmak için planlar yaptığı ve Rus askeri planlamacıların Ukrayna’da ondan fazla enerji tesisi ve köprüye saldırı hazırlığı yaptığı bilgisini içeriyor.

“NATO’YU SALDIRGAN OLARAK GÖSTERDİ”

Sızdırılan belgelerde, Ukrayna’daki savaşın jeopolitik sonuçları hakkında değerlendirmeler yapıldığı da görüldü.

CIA’nın sızdırılan günlük Dünya İstihbarat İncelemesi özetinde, Ukrayna’nın Rusya topraklarının derinliklerinde gerçekleştirdiği saldırıların Çin tarafından “NATO’yu saldırgan olarak gösterme fırsatı” olarak görüleceği ve Pekin’in bunu gerekçe göstererek Rusya’ya desteğini artırabileceği belirtiliyor.

Belgelerde ayrıca Washington’un İran’ın nükleer silah elde etme çabalarını yakından takip ettiği de görülüyor.

BAZI İÇERİKLERİN DEĞİŞTİĞİ İDDİA EDİLİYOR

Belgelerin büyük ölçüde gerçek olduğu konuşulsa da belgelerde Ukrayna’nın asker kaybını fazla göstermek, Rusya’nın kaybını ise az göstermek üzere bazı içeriklerin değiştirilmiş olabileceği de iddia edilmişti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir