Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: ‘3 yıl içinde toryum santrali üretebiliriz’

Toryumla çalışan yerli ve millî bir nükleer santral geliştirmek istediklerini ifade eden Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, “Sadece TOGG için büyük bir termik santrali tahsis etmeniz gerekiyor. Bizim önerdiğimiz nükleer santrali suya ihtiyaç olmadığı için her yere kurabiliyorsunuz” açıklamasında bulundu.

featured

Türkiye, milli toryumlu nükleer santralle nükleer teknoloji kulübüne giriyor. Enerjide artan fiyatlardan sonra sanayici toryumla çalışan yerli nükleer santrali için yoğun mesai yürütüyor. Bu santraller, TOGG’un elektrikli otomobillerinden kurulan askeri üstlerin enerji, elektrik, ısınma ihtiyacını da karşılayacak.

Sabah’ın haberine göre, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu üyesi olan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, elektrikte Türkiye’nin 100 bin MW kurulu gücü olduğunu belirterek, “TOGG üretime başlıyor. İlk yıl 1000 tane üretecekler, daha sonrasında 20-25 bine kadar çıkacak. Sadece TOGG için büyük bir termik santrali oraya tahsis etmeniz gerekiyor. Bizim önerdiğimiz nükleer santrali suya ihtiyaç olmadığı için her yere kurabiliyorsunuz” dedi.

“Epey mesafe alındı. Konsept tasarım tamamlanmış vaziyette. Şimdi simülasyonların yapılması lazım. Yaklaşık bir sene önce Sanayi Bakanımıza projemizi anlattık. Çok beğendi, heyecanlandı.

Daha sonra TÜBİTAK Başkanı ve bilim insanlarından oluşan heyetle bir toplantı gerçekleştik ve bizi desteklediler. Türkiye’nin geleceğini kurtaracak bir proje. Bu sene 100 milyar dolar civarında enerjiye para harcayacağız. Bu teknolojiyle yalnız elektrik değil hidrojen ve amonyak da üretebiliyoruz.

Amonyağı da gemilerden başlayarak bütün içten yanmalı motorlarda kullanabiliyorsunuz. Küçük bir operasyonla arabaları da hidrojenle çalıştırabiliyorsunuz.”

Nükleer santral projesiyle 100 milyarlık enerji ithalatının petrokimya ihtiyaçları haricinde tamamını karşılanabileceğini vurgulayan Özdebir, şöyle devam etti:

ELEKTRİKLİ ARABALAR

“100 bin kilovat/saat Türkiye’nin kurulu gücü var. Bunun 50 bini baz enerji sayılabilecek santraller. Yani büyük barajlar ve termik santraller.

Diğerleri GES’ler, ufak barajlar ve kanal tipi regülatörler. Geçen yıl barajlardan doğru düzgün enerji üretemedik ve açığı doğalgaz ile kapattık. Türkiye’nin enerji açığı var. TOGG üretime başlıyor. İlk yıl 1000 tane üretecekler daha sonrasında 20-25 bine kadar çıkacak.

1 arabanın bir tek şarjı 70 kilovat, 1000 araba 70 bin kilovat. Ayda 3 sefer şarj edersen 210 bin kilovat saat ediyor. Sadece TOGG için büyük bir termik santrali tahsis etmeniz gerekiyor. Finansman işini ayarlarsak 3 yıl içinde prototipi tamamlayabiliriz.”

Özdebir, bu ay sonunda kredilerin devre faizinin geldiğini belirterek, bankalara çağrıda bulundu. Özdebir, “Devre faizlerini ödeyecek kadar kredileri kullandırmaları lazım. Kredi musluklarını iyice kısmış durumdalar” dedi.

BİR DÖNEM DAHA ADAY

ASO Başkanlığı süreci için de bilgi veren Özdebir, “Bir dönem daha başkanlığa adayım. Aslında bir daha aday olmayacaktım. Ancak başladığımız yeni bir projemiz var ve bu projenin yoluna oturabilmesi için bir müddet daha başkanlığa devam edip işler yoluna oturduktan sonra dinlenmek istiyorum” dedi.

 

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir