Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’den dikkat çeken Esad ve Suriye açıklaması

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Suriye'de son dönemde yaşananlar ve Beşar Esad'ın son açıklamalarına ilişkin "Türkiye samimi olarak barış istiyor. Ama bizim hassasiyetlerimiz var. Sınırlarımızın ve halkımızın güvenliği sağlanmadan bizim oraları terk etmemiz düşünülemez" dedi.

featured

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün ile Sabah Gazetesi Yazarı Okan Müderrisoğlu’nun sorularını yanıtladı. Önemli açıklamalarda bulunan Bakan Güler gündeme dair kritik sorulara dikkat çeken cevaplar verdi.

SURİYE VE BEŞAR ESAD AÇIKLAMASI

Dünyanın yakından izlediği Başkan Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna ile yürüttüğü tahıl koridoru müzakereleri ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yapan Yaşar Güler; Libya, Suriye, Yunanistan, Mısır, İsrail ile ilişkilerini değerlendirdi:

“Biz açıkçası Suriye’de barış istiyoruz. Suriye’de barış olması için Sayın Cumhurbaşkanımız çok samimi olarak yoğun çalışmalar yapıyor. Bunun başlangıcı olarak da kademeli görüşmeler yapıldı. Süreç en sonunda 3’lü ve 4’lü görüşmelere dönüştü. Türkiye samimi olarak barış istiyor. Ama bizim hassasiyetlerimiz var. Sınırlarımızın ve halkımızın güvenliği sağlanmadan bizim oraları terk etmemiz düşünülemez. Bu konuda Suriye Devlet Başkanı’nın da daha aklıselimle hareket edeceğine inanıyorum. Suriye’ye barış gelebilmesi için en önemli aşama ise Anayasanın yapılması ve insanların bunu kabul etmesi.”

TAHIL KORİDORUNDA SON DURUM

“RF-Ukrayna savaşı sonrası bütün dünya Ukrayna ve Rusya’nın aslında bütün dünyanın tahıl ambarı olduğunu öğrendi. Çünkü bu iki ülkeden tahıl sevkiyatının durması çok ciddi sonuçlar doğurdu. Bu ikisinden tahıl çıkmadığı takdirde dünyada açlık tehlikesinin olabileceği ortaya çıktı. Bu sorunun çözülmesi için Sayın Cumhurbaşkanımız başından beri büyük sorumluluk üstlendi. Onun girişimleri sayesinde oluşturulan Tahıl Girişimi ile 33 milyon tondan fazla tahıl, ihtiyacı olan ülkelere sevk edildi. Bildiğiniz gibi 17 Temmuz’dan itibaren Rusya bunu durdurduğunu açıkladı. Şu anda BM Genel Sekreterinden tutun dünya liderlerinin tamamına yakını bu sorunun sadece ve sadece Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından çözülebileceğine inanıyor. Cumhurbaşkanımız da bu yoğun gündemin içinde sorunun çözümü için büyük çaba sarf ediyor. Ben kişisel olarak da bunu Sayın Cumhurbaşkanımızın çözebileceğine inanıyorum.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir