ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ankara’da! Mevlüt Çavuşoğlu’ndan dikkat çeken F-16 açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Türkiye'ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. F-16 durumundan bahseden Çavuşoğlu, ABD yönetiminin bu konuda Türkiye'ye güçlü bir destek verdiğini ifade etti.

featured

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, “Sorun ve sınamaları etkin bir biçimde yönetmek istiyoruz.” sözlerine yer verdi. F-16 durumundan da bahseden Çavuşoğlu, ABD yönetiminin bu konuda Türkiye’ye güçlü bir destek verdiğini ifade etti.

F-16 AÇIKLAMASI

F-16 durumundan da bahseden Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD yönetimi talebimize güçlü destek veriyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu konuda kongreye resmi bildirimin bir an önce yapılmasını arzu ediyoruz. Bu sürecin süratle tamamlanması her iki tarafın da yararınadır.” sözlerine yer verdi.

ÇAVUŞOĞLU’NUN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI

– ABD ile 100 milyar dolar ticaret hedefine ulaşmak için çalışmalarımız sürüyor.

– ABD yönetimi F-16 talebimize güçlü destek veriyor. Kongre’de her zaman zorluklar çıkabiliyor, bu sürecin engellenmemesi gerekiyor. Kongrenin engelleyici değil destekleyici rol üstlenmesini bekliyoruz. F-16 sürecinin süratle tamamlanması her iki ülkenin yararına.

– Tek taraflı yaptırımlar nedeniyle savunma sanayi alanında zorluklar yaşıyoruz, bunların aşılmasını bekliyoruz.

– PKK ve FETÖ’nün mevcudiyetinin sonlandırılmasına yönelik taleplerimizi yeniden ABD’ye ilettik.

– Vize sürecini de ele aldık. ABD vize başvurularında 6 aya kadar bekleme süreleri var, hızlandırılmasını talep ettik.

BLİNKEN’IN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI

– Depremdeki yıkımı sözlerle ifade etmek çok zor.

– Geçen yıl Türkiye ile 30 milyar doları aşan bir ekonomik ilişkimiz oldu.

– Finlandiya ve İsveç’in katılımıyla NATO daha da güçlenecek. Ortak çıkarlarımız var, yan yana durmayı sürdüreceğiz. Türkiye’nin NATO ittifakında hava gücü çok önemli. Başkan Biden’ın dediği gibi, Türkiye ve NATO’nun ortak harekat kabiliyeti bizim için her zaman önemli.

– Türkiye’nin Ukrayna toprak bütünlüğüne desteğini olumlu buluyoruz.

– Türkiye’nin Yunanistan ve Ermenistan’la olan ilişkileri de çok önemli.

– Biden yönetimi F-16 konusunda Türkiye’ye destek veriyor. Ulusal çıkarlarımız ve NATO çıkarları için bu çok önemli.

‘F-35 KARARI TEK TARAFLIDIR’

Çavuşoğlu; “İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini F-16’lar için şart koşmak doğru olmaz. F-35 kararı tek taraflıdır. Ödediğimiz 1,4 milyar doların geri ödenmesini bekliyoruz. ABD ile görüş ayrılığı içinde olduğumuz konular zaten belli, ancak pozitif gündeme odaklanarak ilişkilerimizi geliştirme arzumuz da ortada.

İsveç hızlı adımlar atmalı. İsveç’te terör faaliyeti hala devam ediyor. Finlandiya’nın üyeliği için ise daha erken bir karar verebileceğimizi daha önce de söylemişti.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir