Meteoroloji ve AFAD uyarmıştı! Ordu’da sahil yolunu su bastı, Rize’de Ağaran Şelalesi böyle taştı…

featured

Doğu Karadeniz’de yapılan uyarıların ardından beklenen sağanak yaşandı. Kritik yağışın beklendiği iller arasında yer alan Rize, Ordu, Artvin ve Erzurum’da yollar çamurla kaplandı. Sürücüler, suyun içinde kalan caddelerde ilerlemeye çalışırken zor anlar yaşadı.

Dükkanların su bastığı kentlerde korkutan görüntüler de ortaya çıktı. Rize’nin Çayeli ilçesindeki Ağaran Şelalesi taştı, bazı bölgelerde heyelanlar yaşandı, dere yatağında bulunan binalar ise suyun içinde kaldı. Fatsa Belediye Başkanı, Ordu’da yağışların yarın akşama kadar devam edeceğini duyurarak, zorunlu olmadıkça kimsenin dışarı çıkmamasını söyledi. İşte yağış sonrası şehirlerdeki son durum…

Ordu’da caddeler göle döndü

Sağanak yağışın esir aldığı iller arasında yer alan Ordu’nun Fatsa ilçesinde, giderek etkisini arttıran yağmur, caddeleri göle çevirdi. Yollarda su birikintileri oluşması sürücüleri zor durumda bırakırken bazı iş yerlerini de su bastı. Binalarda hasar oluştu. Belediye ekipleri su baskınlarına müdahale etmeye çalıştı.

“Yağmur miktarı tüm rakamların üzerinde”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, kentte etkili olan sağanağın ardından incelemelerde bulundu. Güler, yağışın etkili olduğu yerlerde 310 iş makinesi, 470 personelle çalışmaların sürdüğünü söyledi. Meteorolojiden gelen haberlere göre yağışın biraz daha devam edeceği bilgisini aktaran Güler, süreci hep birlikte sıkı bir şekilde takip ettiklerinin ifade etti. Güler, “Aslında burada biraz daha kontrollü. Dere yatakları çok şükür daha disiplinli. Ama yağmur miktarı bu sene bütün rakamların üzerinde. Onun için mühim olan bu durumun doğru yönetilmesi, kontrol altında tutulması. Bunu da çok şükür şimdiye kadar sağladık” diye konuştu.

Yağışın etkili olduğu yerlerde parça parça heyelanların olduğu bilgisini de veren Güler, ekiplerin buralara da müdahale ettiğini kaydetti. Güler, Karadeniz Sahil Yolu’nda da su birikintisi nedeniyle trafiğin bir süre durduğunu ve ekiplerin çalışması sonucu yolun yeniden trafiğe açıldığını ifade etti.

“Gerekli olmadıkça dışarıya çıkmayın”

Ordu’nun Fatsa ilçesi Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, yağışın ilçe genelinde etkisini sürdürdüğünü söyledi. Başkan Kibar, sağanağın ilçede su baskınlarına bağlı olarak çeşitli hasarlara yol açtığını belirtti. Yağışın etkisini sürdürdüğüne işaret eden Kibar, “Yağış Cumartesi akşamına kadar devam edecek, vatandaşlarımız gerekli olmadıkça dışarıya çıkmasınlar” dedi.

Kibar, sağanak dolayısıyla maddi hasar oluştuğunu, can kaybı olmadığını vurguladı. Çalışmalar sırasında iş makinesinin çarpması sonucu yaralanan belediye işçisiyle ilgili bilgi de aktaran Kibar, belediye işçisinin sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı.

Başkan Kibar, can ve mal güvenliğini dikkate alarak hareket edilmesi çağrısını yineledi.

Araçlar heyelandan son anda kurtuldu

Sağanak yağışların devam ettiği Ünye ilçesinde vatandaşlar hava muhalefetine karşı uyarılırken, ilçenin Elmalık Mahallesi yolu üzerinde meydana gelen heyelan sonucunda yol araç trafiğine kapandı. Toprak altında kalmaktan son anda kurtulan bazı sürücüler olay yerinden ayrılırken, jandarma güvenlik önlemleri aldı. İş makineleri ve ekiplerin 2 saatlik çalışmaları sonucu yol yeniden kontrollü olarak ulaşıma açıldı.

Karadeniz sahil yolu da su altında kaldı

İlçede yaşanan sağanak dolayısıyla Karadeniz Sahil Yolu’nu da su bastı. Yolun, gidiş ve geliş yönleri su altında kaldı. Uzun araç kuyruklarının oluştuğu yolda sürücüler, yükselen su dolayısıyla zor anlar yaşadılar.

Rize’de köprü yıkıldı

Rize’nin Çayeli ilçesine bağlı Kestanelik, Karaağaç, Derecik Güzeltepe Köyü’nde derenin taşması sonucu heyelanlar meydana geldi. İlçeye bağlı Beyazsu Köyü’nde ise derenin getirdiği heyelan, köprünün yıkılmasına sebep oldu.

Rize İl Özel İdare Ekipleri tarafından tıkanan dere yatağının açılmasıyla olası bir su baskınının önüne geçildi.

Yine Beyazsu köyünde debisi artan derenin suları dere yatağında bulunan cami lojmanının duvarlarına çarptı. Çevre sakinleri korku dolu dakikalar yaşadı.

Ağaran Şelalesi taştı

Etkili yağışla Çayeli ilçesindeki ünlü Ağaran Şelalesi de taştı. Taşma sonucunda şelalenin alt kısmında ulaşıma kapanan yolda, hasar oluştu.

İlçenin Büyükköy beldesine ulaşımı sağlayan yol güzergahındaki yan derelerin taşması sonucu ise çeşitli alanlarda heyelanlar meydana geldi. Yamaçlardan kopan toprak kütleleri nedeniyle beldeye bağlı 4 mahalleye ulaşım sağlayan yollar, trafiğe kapatıldı. Ekipler, iş makinesi destekli kapanan yollarda çalışmalarını yürütürken, bölgede yağmur etkisini sürdürdü.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir