Mehmet Şimşek’in açıkladığı “gevşek para politikası” ne demek?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2023 yılı MÜSİAD ekonomik değerlendirme toplantısına katıldı. 2024 yılı enflasyon ve ekonomi hedeflerini açıklayan Şimşek, Türkiye için “gevşek para politikası” tabirinde bulundu. Şimşek “2024'e baktığımız zaman, büyüme zayıf seyredecek. Enflasyonda düşüş devam edecek. Daha destekleyici finansal koşullar küresel anlamda daha gevşek bir para politikasına evrileceğiz.” dedi. Peki, Gevşek para politikası ne demek, ne anlama geliyor?

featured

Gevşek para politikası ne demek sorusu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarının ardından gündeme geldi. Bakan Şimşek, Ankara’da MÜSİAD’ın yıllık değerlendirme toplantısında konuştu. Bakan Şimşek “Türkiye’de büyüme 2023’te güçlü seyretti. Yüzde 4,4’ü gerçekleştirirsek küresel ortalama büyümenin 1,5 katından daha fazla Türkiye büyümüş olacak.” dedi.

GEVŞEK PARA POLİTİKASI NE DEMEK?

Gevşek para politikası, ekonomide küçülmeye yol açan temel neden olarak görülen toplam talep düşüşünün tekrar artışa döndürülmesini hedefler. Bunu sağlamanın yolu para arzının artırılmasıdır. Merkez bankası bu durumda elindeki para politikası araçlarını para arzını artıracak biçimde kullanır. Günümüz uygulamasında bu yoldaki uygulamalar küresel kriz sonrasında gelişmiş ekonomilerde yürürlüğe konulan ‘niceliksel gevşeme’ politikası şeklinde yürütülmektedir. Başta ABD Merkez Bankası Fed olmak üzere, İngiltere, Avrupa ve Japonya Merkez Bankaları bu yönteme başvurmuş durumdadırlar.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir