Mardin Havalimanı’nın adı Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Havalimanı olarak değişiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Mardin Derik Ovası Sulaması", "Midyat-Nusaybin Yolu", "Ömerli ve Dargeçit Doğalgaz Verme" ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış törenine katıldı. Mardin'deki toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mardin Havalimanı'nın adının Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Havalimanı olarak değiştirileceğini açıkladı.

featured

2023 seçimleri yaklaşırken siyaset arenası da ısınmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da çalışmalarına devam ederken Erdoğan’ın bugünkü durağı Mardin oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Mardin Derik Ovası Sulaması’‘Midyat-Nusaybin Yolu’‘Ömerli ve Dargeçit Doğalgaz Verme’ ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada gündeme dair açıklamalarda bulundu.

AZİZ SANCAR’IN ADI, MARDİN’DEKİ HAVALİMANINA VERİLİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mardin Havalimanı’nın adının Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Havalimanı olarak değiştirileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında ‘Mardin Havalimanı’nın adını Mardin Aziz Sancar Havalimanı olarak değiştirelim dedik’ sözlerine yer verdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, DEĞİŞİMİ HALKA SORDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu değişimi önce vatandaşlara sordu ve Kabul edenler… Kabul etmeyenler… İttifakla kabul edilmiştir.’ ifadelerini kullandı.

AZİZ SANCAR KİMDİR

Aziz Sancar, 8 Eylül 1946 yılında dünyaya geldi.

Bilim insanı Aziz Sancar Mardinlidir.

Orta gelirli bir ailenin sekiz çocuğundan yedincisi olarak dünyaya gelen moleküler biyolog, ilk ve orta eğitimini Mardin’de tamamlar. Lise yıllarında futbolcu olmaya karar veren Türk hekim akademisyen, lise son sınıfta bu kararından vazgeçer ve üniversite eğitimi için İstanbul’a gider.

1963 yılında kazandığı İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1969 yılında birincilik unvanıyla mezun olur. Aziz Sancar eğitimini tamamladıktan sonra Mardin Savur’a döner ve burada iki yıl boyunca sağlık ocağında hekimlik yapar. Sağlık ocağında hekimlik yaptığı dönemlerde NATO-TÜBİTAK bursunu kazanır ve Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki eğitimin ardından Dallas Teksas Üniversitesi’ne gider.

Dallas Üniversitesi’nin moleküler biyoloji programına ve Claud Rupert laboratuvarına katılır. Laboratuvar görevinde Claud Rupert ile gen klonlama çalışmalarına başlar. Bu çalışmalar esnasında fotoliyaz olarak tanımlanan geni klonlar. Bu genin kodlanmasıyla bulunan enzim, ultraviyole ışınları nedeniyle zarar gören DNA’nın onarımını yapar. Bu buluşu sayesinde Aziz Sancar doktora derecesi alır.

Doktora derecesinin ardından 1977 ve 1982 yılları arasında Yale Üniversitesi’nin tıp fakültesi bölümünde çalışmaya başlar. Bu dönemler arasında nükleotid kesim onarımı çalışmalarını yürütür. Bu sayede DNA onarımı alanındaki çalışmalarıyla doçentlik tezini tamamlar. Çalışmalarını 1977 yılından itibaren North Caroline Üniversitesi biyokimya ve biyofizik bölümünde sürdürür.

AZİZ SANCAR’IN ALDIĞI ÖDÜLLER

Moleküler biyolog, bilim insanı, biyokimyager ve Türk hekim akademisyen unvanlarının sahibi Aziz Sancar’ın aldığı ödüller:

1984 – ABD Ulusal Bilim Vakfı Genç Araştırmacı Ödülü
1990 – Amerikan Fotobiyoloji Derneği Ödülü
1995 – ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü Ödülü
1997 – TÜBİTAK Bilim Ödülü
2004 – ABD Fen ve Sosyal Bilimler Akademisi Ödülü
2005 – ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesi
2006 – TÜBA Türkiye Bilimler Akademisi üyesi
2007 – Vehbi Koç Ödülü
2015 – Nobel Kimya Ödülü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir