Mangal tutkunlarının hevesi kursağında kaldı! Tavuk kanadının kilosu 45 TL’yi gördü

featured

Pandemi nedeniyle uzun süredir evlerinde olan vatandaşlar, yasakların kalkmasıyla birlikte piknik sezonunu açtı. Hal böyle olunca tavuk fiyatları da arz ve talep dengesinden dolayı tırmanışa geçti.

Yaz döneminin gelmesiyle birlikte mangal tutkunları ile doğada piknik yapacakları günleri iple çeken vatandaşlar, artan tavuk eti fiyatlarını görünce şaşkınlığa uğradı. Mangal tutkunlarının vazgeçilmezi olan tavuk eti fiyatları, şu sıralar kırmızı et fiyatları ile yarışır hale geldi.

“Fiyatı belirleyen kesim sanayici”

Beyaz Et Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: Türkiye’de karkas etin fiyatı 60 lira. Bunun içinde baktığınız zaman biftek var o 120 lira. Tavuk ve kanat içinde aynı durum söz konusu. Arz -talep dengesine göre kanat fiyatları değişiyor. Bütün tavuğun fiyatı 15-16 lira bandında satılıyor.

Biz ürettiğimiz tavukta zarar ediyoruz. Fiyatı tamamen belirleyen kesim sanayici. Tavuğun fiyatı kanatla kıyaslanırsa bu çok adaletli de olmaz. Girdi maliyetleri çok fazla arttı. İnsanlarımız da haklı daha önce 12 liraya aldığı malzemeyi 15 alıyorlar.

Marketlerde de fiyat konusunda bazı şeyler oluyor. Kanat az çıktığı için erken tükenen bir ürün. Üretici bu işten para kazanamıyor.

“İnsanlar kanat almaktansa eti tercih ediyor”

Beyaz ete gelen zamlardan sonra vatandaşların kırmızı ete yöneldiğini ifade eden Halil Özen isimli kasap “Aldığımız fiyat üzerinden yüzde 10 civarında bir kar marjı ile satıyoruz. Mecburen vatandaşa yansıtmak durumundayız bunu. Şimdi baktığında kanat fiyatıyla normalde et fiyatları bir birine yaklaştı neredeyse. İnsanlar kanat almaktansa eti tercih ediyor çünkü arada çok bir fark kalmadı” ifadelerini kullandı.

Tavuk fiyatları ne diye arttı bilmiyoruz”

Fiyat artışlarının sebebini bilmediğini ifade eden Mehmet Akbulut isimli vatandaş ise, “Kanat fiyatları arttı ama neye bağlı, ne diye arttı onu bilmiyoruz. Seviyor çocuklar kanat daha lezzetli, normal tavuğu alsan ucuz, fakat kanat pahalı normal tavuk alsan herhalde 25 lira. Sade kanat fiyatı 55 lira civarında et fiyatıyla aynı ya üretimde bir sıkıntı var ya yem fiyatlarında bir sıkıntı var. Fiyatlar aynı da tabi damak tadı, çocuklar seviyor kanadı mecburen alıyoruz vazgeçmiyoruz” şeklinde konuştu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir