Kuzey Kore’den 200 top mermisi ateşlendi, Güney Kore’de büyük panik

Kuzey Kore'nin Güney Kore ile ihtilaflı deniz sınırı yakınlarına topçu ateşinde bulunması sonrası Güney'deki iki adada yaşayanlara sığınaklara gitmeleri için tahliye emri verildi.

featured

Kuzey Kore’nin 5 Ocak Cuma günü Güney Kore ile ihtilaflı deniz sınırı yakınlarına 200’ü aşkın top mermisi fırlattığı, Güney Kore’ye bağlı iki adada yaşayanlara tahliye emri verilerek sığınaklara gitmelerinin istendiği açıklandı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Savunma Bakanlığı, söz konusu tahliye emrinin Kuzey’in topçu ateşi sebebiyle mi yoksa Güney Kore’nin buna yanıt olarak yapacağı tatbikat sebebiyle mi verildiğini teyit etmedi. Ancak, adalarda yaşayanlara gönderilen ve bir ada yetkilisinin doğruladığı kısa mesajda, Güney Kore kuvvetlerinin yerel saatle 15.00’te ‘deniz kuvvetleri tarafından atış yapılacağı’ konusunda bilgilendirme yaptığı görüldü.

‘KUZEY’İN EYLEMLERİ KARŞISINDA EŞDEĞER ÖNLEMLER ALINACAK’

Kuzey Kore ile ihtilaflı Kuzey Sınır Hattı’nın güneyindeki Yeonpyeong adasından bir yetkili, Güney Kore ordusunun talebiyle adada yaşayanların sığınaklara gitmesi için kendilerine tahliye emri verildiğini aktardı. Güney Kore ordusundan basına yapılan açıklamada ise Kuzey Kore tarafından düzenlenen topçu ateşinin Güney’de herhangi bir sivil ya da askeri kayba yol açmadığı bildirildi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Lee Sung-joon, konuya ilişkin açıklamasında, “Bu, bir provokasyon eylemidir” diyerek söz konusu eylemin Kore yarımadasında gerilimi tırmandırdığını ve barışı tehdit ettiğini belirtti.

Lee, Kuzey’in topçu ateşinin ihtilaflı deniz sınırının kuzeyine düştüğünü, Güney Kore ordusunun Kuzey’in kıyılarındaki hareketlerini ABD ordusu ile işbirliği içinde izlediğini bildirdi. Sözcü, Güney’in Kuzey’in eylemleri karşısında ‘eşdeğer önlemler’ alacağını söyledi.

Öte yandan, Güney Kore ordusunun bölgedeki bir köye, sınırdaki ‘bir durumun’ ardından denizde atış yapıldığını bildirdiği, ancak bunun bir tatbikat mı olduğu yoksa başka bir sebebinin mi olduğu henüz netlik kazanmadı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir