Kuruluş Osman’daki Bala Hatun tarihte kim? Ne zaman ölüyor? Osman Gazi’den çocuğu oldu mu?

featured

Râbi’a Bala Hâtun’un hayatı hakkında pek çok malumat bulunmamaktadır. Şeyh Edebali’nin kızı ve Alâeddin Paşa’nın annesi kabul edilir. Tarihi kaynaklara göre Osman Bey’in Malhun Hatun ve Râbi’a Bala Hâtun olmak üzere iki eşi olmuş. Rabia Bala Hatun, Osman Gazi ile 1289 yılında evlenmiştir. Kaynaklarda Alâeddin Ali Bey’in annesi Bala Hatun olarak yer alıyor.

Atv’nin sevilen tarihi dizisi Kuruluş Osman yeni bölümleriyle ekranlara gelmeye devam ediyor. Son bölümlerde Ertuğrul Bey vasiyetinde Osman Bey’in varis için evlenmesini istiyor. Osman Bey’in Bala Hatun’un çocuğu olmadığı için başka biriyle evlenmeye karar vermesi, Ertuğrul Bey’in vasiyeti ekran başındakileri meraklandırdı. Bala Hatun kimdir, Osman Bey gerçekte kiminle evleniyor sorularının yanıtı haberimiz içeriğinde.

Bala Hatun Hayatı

Tam olarak ne zaman doğduğu bilinmeyen Rabia Bala Hatun, 13. yüzyılda yaşamını sürdürmüştür. Osman Bey’in eşi, Şeyh Edebali’nin kızı olan Rabia Bala Hatun, zaman zaman Orhan Bey’in annesi Malhun Hatun ile karıştırılabiliyor. Osman Gazi ilk evliliğini 1280 yılında, Orhan Gazi’nin annesi olan ve Selçuklu vezirlerinden Ömer Abdülaziz Bey’in kızı Mal Hatun ile yapmıştır. Osman Gazi, 1289 yılına doğru Şeyh Edebali’nin kızı Rabia Bala Hatun ile evlenmişti.

Rabia Bala Hatun Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarında yaşamış bir İslam ilahiyatçısı olan Şeyh Edebali’nin kızı ve Şehzade Alâaddin’in annesiydi. Rabia Bala Hatun’un mezarı, babası Şeyh Edebali’nin Bilecik’te bulunan türbesinin yanındaki bir yerde, annesi ile beraber bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre, Rabia Bala Hatun 1324 yılında vefat etmiştir. 1289 yılına doğru Şeyh Edebali’nin kızı Rabî’a Bâlâ Hâtun ile evlenince, nüfuzu ve kudreti arttı.

Malhun Hatun Hayatı

Bazı eserlerde Şeyh Edebali’nin kızı olarak gösterilen Malhun Hatun aslında Anadolu Selçuklu veziri olan Ömer Abdülaziz Bey’dir.

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in eşi ve ikinci padişah Orhan Gazi’in annesidir. Şeyh Edebali’nin kızı Râbi’a Bâlâ Hâtun ile karıştırılan Malhun Hâtun’un babası Anadolu Selçuklu Veziri Ömer Abdülaziz Bey’dir. Vakfıyesinde adı Malhun binti Ömer Bey olarak gösterilmiştir. Kendi adına yapılmış, daha çok ev ortamına benzeyen türbesi bulunur. Osmanlı padişahlarının doğma büyüme yabancı kadınları sarayda Müslümanlaştırarak kendilerine eş yapma geleneği o dönemde olmadığı için Malhun Hatun’un Türk olduğu kesindir.

ÖZGE TÖRER KİMDİR?

Bala Hatun’u canlandıran Özge Törer, 1998 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü’nde eğitimini sürdüren oyuncu, ilk oyunculuk deneyimini Kuruluş Osman dizisi ile elde etti.

ATV ekranlarında yayınlanmakta olan Kuruluş Osman dizisinde Bala Hatun karakterine hayat veren Özge Törer, 1.68 metre boyunda, 56 kilo ve Koç burcudur.

 

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir