Kripto para yasasına ilişkin detaylar belli oldu! Vergi ve sermaye şartı geliyor

featured

Hazine ve Maliye Bakanlığı hem Türkiye hem de dünyada milyonlarca yatırımcının radarında olan kripto paraya ilişkin yasal düzenlemeyi şekillendirdi.

Bakanlık, Türkiye’de 3 milyon yatırımcıya ulaşan, kullanımı hızla artan kripto paraların alım satımında vergi alınmasını da kapsayan düzenlemeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’la paylaşacak.

Yatırımcılar, THODEX gibi borsalardan korunacak

Kripto varlık çeşitlerinin tanımlandığı çalışma SPK, Gelir İdaresi, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile işbirliği halinde yürütüldü.

Söz konusu raporda yer alan bilgilere göre kripto para borsaları, ülkemizde tıpkı emtia borsaları gibi çalışacak. Yani bu şirketler, Sermaye Piyasası Kurulu’na giderek resmi lisans alacaklar. Ayrıca bu tür kuruluşlar için asgari sermaye şartı getirilecek. Bu da şirketlerin yalnızca bir internet sitesiyle kripto para borsası kurma olasılığını ortadan kaldıracak. Tahminlere göre Türkiye’de hizmet veren 40 civarında kripto para borsası bulunuyor ve bunların neredeyse yarısı “merdiven altı” olarak nitelendiriliyor. İşte bu düzenleme, yatırımcıyı merdiven altı borsadan korumuş olacak.

Borsalar, devlet adına stopaj kesecek

Kripto paralara ilişkin vergi mevzuatı da dahil herhangi bir yasal altyapı, düzenleme bulunmuyor. Kripto para kazançlarının vergilendirilmesi yönelik ülke örnekleri de inceleniyor. ABD kripto para sahiplerinden gelir vergisi alıyor, Almanya 600 euro’dan düşük değerler için vergi almıyor.

Güney Kore elde edilen kazançtan yüzde 20 vergi alırken, Hong Kong, Singapur, Malta ise vergi almıyor. Türkiye’de ise stopaj alınması üzerinde duruluyor. Aracı kurum izni alan kripto para işlem platformları kullanıcı adına stopaj uygulanabileceği, bu platformların vergilendirmede aracı olacağı kaydedildi. Kripto paranın emtia olarak kabul edilmesi durumunda sürekli alım satım yapanların mükellef olması gündeme gelebilecek.

Sermaye şartı aranacak

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yürütülen çalışmayla kripto varlıkla ilgili platformlarda sermaye şartı aranacak ve vergilendirmeye gidilecek. Alım ve satımlardan elde edilen gelir vergilendirilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlı Lütfi Elvan, yaptığı açıklamada kripto varlık çeşitlerinin tanımlanacağını belirterek, platformların yükümlülükleri konusunda ilkeleri ortaya koyacaklarını duyurdu. Elvan, Erdoğan’ın uygun görmesi durumunda gerekli adımları atacaklarını ifade etti.

22 borsa var

Kripto para borsası Thodex’le ilgili yaşanan sürecin ardından gözler kripto piyasasına çevrildi. Türkiye’de 5 milyonun üzerinde kişinin kripto para yatırımcısı olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de 22 borsa var ancak merdivenaltı olanlarla birlikte sayının 40’ı bulduğu tahmin ediliyor. Kripto piyasasında 22 borsanın, borsa şeklinde hareket ettiği, kendisini internetten ilan ettiği, yatırımcıların borsaya girer gibi kripto para alım satımı yapabildiği belirtildi. Kalan 18 borsanın ise firma gibi hareket ettiği, yatırım yapmak isteyenlerin paralarını bu firmalara verdiği ve alımların bu firmalar tarafından yapıldığı ifade edildi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir