Kripto para borsası Binance’e Avrupalı şirketlerden soruşturma!

featured

Financial Times’ın haberine göre Avrupalı regülatörler, dünyanın en büyük kripto para borsalarından Binance’nin hisse senedi tokenlerinde işlem yapılmasına imkan verirken AB’nin menkul kıymet kurallarına uyup uymadığını inceleyecekler.

İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA), FT’ye yaptığı açıklamada hisse tokeni ürününü anlamak için Binance ile birlikte çalıştıklarını belirtirken, ürünlerin ve hizmetlerin FCA kurallarına uygun olup olmadığının belirlenmesinde Binance ve üst yönetim ekibinin sorumlu olduğunu da vurguladı.

Almanya’da Bafin ise hisse token platformu için potansiyel soruşturma konusunda bilgi vermedi.

Komisyonsuz işlem yapılabileceğini duyurmuştu

Binance önceki hafta yaptığı açıklama ile hisse senedi tokenleri ile komisyonsuz işlem yapılacağını duyurmuş ve şu an için Binance hisse senedi tokenleri ile birlikte sadece Tesla hisselerinin komisyonsuz olarak alınıp satılabildiğini açıklamıştı.

14 Nisan’da Coinbase hisse senetlerinin Nasdaq’da işleme açılması sonrası da Coinbase hissesi ile desteklenen “COIN” token’ını platformunda listeleyeceğini duyurmuştu. Token’laştırılmış Coinbase hissesi, COIN/BUSD işlem çiftiyle alınıp satılabiliyor.

Binance’nin hisse tokenlerinde ABD, Çin ve Türkiye’den işlem yapılamıyor.

Binance, kendi web sitesinden yaptığı açıklamada daha fazla hisse senedi tokeni ve özelliği listeleyerek piyasa talebine yanıt vermeye devam edeceğini belirtirken, bunun için FTX ve Bittrex Global’in de iş birliği içinde olduğu Alman finans firması CM Equity AG ve İsviçre merkezli tokenizasyon şirketi Digital Assets AG ile anlaştığını da duyurmuştu.

Türev ürün mü menkul kıymet mi?

Hisse tokenleri şimdilik sadece Tesla ve Coinbase bazında yapılabilecek. Buna göre kullanıcılar 700 doların üzerinde işlem gören Tesla’nın bir hissesinin tamamı yerine belirli bir kısmı için hisse tokenleriyle işlem yapabilecek.

Uzmanlar, Binance’in bu hamlesinin henüz herhangi bir düzenlemeye tabi olmayan dijital varlıklar üzerinden sıkı regüle edilen pazara yönelik en büyük akış olacağına dikkat çekerken Birleşik Krallık Finansal Yürütme Kurulu, “Ürünü, ona uygulanabilecek düzenlemeleri ve nasıl pazarlandığını anlamak için firma ile çalıştıklarını” belirtti.

Alman Bankalar Düzenleme ve Denetleme Kurumu BaFin ise gizlilik nedeniyle yorum yapmayı uygun bulmadıklarını fakat “Tokenler transfer edilebiliyor, bir kripto borsasında alınıp satılabiliyor ve temettü veya nakit ödemeler gibi ekonomik yetkilerle donatılmış nitelikteyse, menkul kıymetleri temsil eder. Dolayısıyla bir izahname yayınlama yükümlülüğüne tabidirler.” açıklamasında bulundu.

Hukukçular da hisse tokenlerinin gri alana girdiğini.,Binance’in bunun bir menkul kıymet mi yoksa türev ürün mü olduğu konusunu netleştirmediğini belirtiyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir