Milyonları ilgilendiren karar! Kredi kartına taksit kalkıyor mu?

Ekonomi yönetiminden gelen sinyaller seçim sonrası kredi kartı düzenleme yapılması yönünde. Kredi kartı limitleri düşürülecek mi, kredi kartında asgari ödeme miktarı aratacak mı, taksitlendirme kalkıyor mu? İşte bu soruların cevabını Bankacılık sektörü uzmanı ve Ekonomist Kerim Rota verdi.

featured

Ekonomi yönetimi tarafından, kredi kartı kullanımına yönelik bazı düzenlemelerin gelebileceği sinyalleri veriliyor. Peki, olası düzenlemeler ne zaman yapılabilir; bu adımlar nasıl riskler oluşturabilir ve vatandaş nasıl etkilenebilir? Ekonomist Kerim Rota, olası senaryolarını değerlendirdi.

Ekonomim.com’daki habere göre Bankacılık sektörü uzmanı ve Ekonomist Kerim Rota, kredi kartlarına yönelik olası düzenlemelerle ilgili beklentilerini paylaştı.

TEKSTİL ÜRÜNLERİNDE TAKSİT KALKABİLİR

Merkez Bankası ve TBB tarafından kredi kartı harcamalarına yönelik bazı kısıtlamalar için sinyaller verildiğini vurgulayan Kerim Rota, “Tahminimce 31 Mart Yerel Seçimleri’nden sonra nisan ayında bazı önlemler devreye alınacak. Kredi kartı harcamalarına çeşitli düzenlemeler yapılabilir. Özellikle faizsiz taksitlendirme seçeneklerine kısatlamalar gelebilir. Örneğin, bir tişörte 500 lira vermek yerine beş taksit ile 100’er lira şeklinde ödemek cazip duruyor. Bu da tüketimi kışkırtabiliyor. Bu yüzden tekstil ürünlerinde faizsiz teklif edilen 6 taksit vb seçenekler kısıtlanabilir” diye konuştu.

Rota, kredi kartı düzenlemelerine yönelik en etkili yöntemi ise şöyle açıkladı: “Asgari ödeme tutarının yukarı çekilmesi kredi kart düzenlemesinin en etkili yöntemlerinden biri olacaktır. Çünkü düşük limitli kartlara sahip birçok kişi harcamalarını aydan aya takla attırarak ödüyor ve çok ciddi bir faiz yüküyle karşı karşıya kalıyor”

“Kredi kartlarına limit azaltılması şeklinde bir düzenleme gelir mi?” sorusuna ise “Bankaların kredi kartına bol keseden limit vermesi engellenebilir ama limit azaltma düzenlemesi çok sert olacaktır” şeklinde yanıt verdi.

Bankacılık sektörü uzmanı Kerim Rota, limit azaltma düzenlemesinin yoksulluğa da büyük bir darbe vuracağını söyleyerek, “Türkiye’de kredi kartı limiti kullanımı çok düşük seviyede bulunuyor. Gelir durumu iyi olan kişiler zaten limitlerini kullanmıyorlar, o kesimin limitleri azalsa da iç talebi etkisi olmayacaktır. Dolayısıyla limit azaltmanın doğru bir yöntem olmadığını düşünüyorum. Özellikle kredi kartı limitini full kullananlar daha yoksul bir kesim. Böyle bir karar yoksulluğa büyük bir darbe vurur” dedi.

KREDİ KARTINA GELECEK DÜZENLEME NELER?

Kredi kartı düzenlemesinde gelir ve servet dağılımı göze alınmadan yapılacak her adımın yanlış olacağını altını çizen Rota, “Belirli bir limite kadar olanların üzerine fazla yüklenmeden belli bir tutar üzerindekilerin minimum ödeme tutarını yukarı çekmek dengeyi bulmak açısından en doğrusu. Enflasyona iç talebin etkisi olduğu kesin ama bu iç talebi market harcamalarını yapan kişiler mi yaratıyor yoksa açıklanan enflasyon hedeflerine çok güvenmeyen bundan dolayı da yüksek harcamalar yapan daha varlıklı kesim mi? Bu çok tartışmalı ve sorgulanması gereken bir konu” diye konuştu.

Sınırlamaların enflasyona etkisinin düşük bir düzeyde olacağı ifade eden Kerim Rota, “Kredi kartına yönelik düzenlemelerin bu kadar ön plana çıkarılmasının gerekli olmadığını düşünüyorum. Enflasyona paralel bir faiz politikasının çok daha etkin olacağını düşünüyorum” dedi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir