KPSS’de torpil yapılır mı?

featured

– Olamaz. Çünkü yerleştirmelerde tek kriter adayların puanıdır ve online yapılmaktadır. Ayrıca, ÖSYM, her yerleştirme sonrasında, her bir kadroya kimin kaç puanla atandığını, sonuçları ilan ettiği gün kamuoyuyla paylaşmaktadır. Tercih listesini kaydeden adaylar, sonuçlar açıklandığından, ÖSYM’nin ilan ettiği bu veriler üzerinden, tercihlerine en düşük kaç puanla yerleştirilme yapıldığını görebilecektir.

Dolandırıcılara dikkat

– Kimi illerde bazı dolandırıcıların “Biz sizi işe yerleştireceğiz” diyerek para topladığı iddiaları her yerleştirmede tekrar tekrar gündeme gelmektedir. Adayların bu dolandırıcılara kesinlikle inanmaması gerekiyor. Devlet Personel Başkanlığı bu yerleştirme döneminde de benzer yöndeki bu iddialar için açıklama yaparak, adaylara para kaptırmamaları uyarısında bulundu.

Sözlü sınav var mı?
– ÖSYM’nin yaptığı yerleştirmelerde sadece puanlara ve tercih üstünlüğüne bakılmaktadır. Diğer personel alımlarında olduğu gibi sözlü sınav uygulanmamaktadır. Yapılan yerleştirme işlemleri bu yönüyle ÖSSS yerleştirmeleriyle aynı mahiyettedir.

EN SIK YAPILAN HATA

Tercihte en çok yapılan hata…
– Sistem gereği yanlış bölüm tercihi yapılamaz, ÖSYM bunu engellemektedir. Ancak sistem özel niteliklerin varlığını kontrol edemediği için sertifika, ehliyet, yabancı dil gibi belgelere sahip olup olmamada sadece adayın beyanına bakılmaktadır. Yanlış tercih de, en çok burada olmaktadır. Taşımadığı bir özel niteliği yazıp yerleşenlerin atama işlemleri yapılmayacaktır ve bu kişiler aynı puanla yapılacak bir sonraki merkezi yerleştirmelere katılamayacaktır.

Her yerleşenin ataması yapılır mı?
– Tercih sonucu yerleşmiş olmak illa ki atanılacağı anlamına gelmez. Çünkü yerleşen adayların kılavuzda yer alan 1-6-7 ile belirtilen özel nitelik (ehliyet, yabancı dil, sertifika gibi) kodlarını karşılaması gerekir. Bu özel nitelikleri taşımayan adaylar yerleşseler dahi kurum yerleştikleri kurum tarafından atamaları yapılmaz. Adayların, “nasıl olsa daha sonra bir yolunu bulup hallederim” mantığıyla, niteliğini taşımadığı bölümleri tercih etmemesi gerekmektedir.

TERCİH İÇİN KPSS ROBOTUNU KULLANIN

Hangi kontenjanları tercih edeceğinizi nasıl anlayacaksınız?
– Her aday kendi bölüm kodunun bulunduğu kontenjanı tercih edebilir. Bu kodlar tercih kılavuzunda belirtilmiştir. Ayrıca her aday öğrenim seviyesine göre 2001, 3001 ve 4001 kodu bulunan kontenjanları da tercih edebilir. Tercih yapmanın en kolay yolu ise  online KPSS robotu ile tercih yapmaktır.

 

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir