Konut fiyatlarının tepe yapıp düşmeye başlaması sevindirdi

Türkiye genelinde Eylül 2021 itibarıyla hızla yükselişe geçen ve kısa süre içerisinde zirveleri gören konut fiyatlarında artış hızı geriledi. Özellikle Antalya ve İstanbul başta olmak üzere birçok kentte satılık ve kiralık fiyatlarında düşüş yaşanması, vatandaşı sevindirdi.

featured

Kiralar nisanda Türkiye genelinde yüzde 18,2’lik aylık değişimle zirve yapmıştı. Dünya gazetesinden Leyla İlhan’ın haberine göre, ağustos ayı itibariyle Türkiye genelinde konut satış ve kira fiyatları artış hızı yavaşladı.

İstanbul’un bazı ilçeleri ile Anadolu’da 7 kentte ise kiralar yüzde 4 ile 13 arasında düştü. Ağustos ayında düşüş yaşayan kentlerden biri de Antalya oldu. Antalya’da kiralarda yüzde 7, Burdur’da yüzde 4, Çorum’da yüzde 8, İzmir’de yüzde 4, Mardin’de yüzde 8, Sinop’ta yüzde 13, Yalova’da yüzde 7 düştü.

İSTANBUL’UN HANGİ İLÇELERİNDE DÜŞÜŞ VAR?

Emlakjet verilerine göre İstanbul’da haziranda yüzde 6, temmuzda yüzde 8 artış gözlemlenirken, Beşiktaş ilçesinde ortalama kiralarda temmuzda yüzde 10 azalma görüldü.

Bahçelievler, Ataşehir, Çekmeköy’de son bir ayda kira fiyatlarında düşüşün yaşandığı diğer ilçeler oldu. Bu ilçelerde düşüşün, hem yüksek ortalama fiyatlardan dolayı doygunluğun oluşması hem de talebin bölgeler arasında kayması ve bazı bölgelerde azalması sonucu yaşandığı ifade ediliyor.

“FİYATLARIN ÖZELLİKLE BÜYÜK İLLERİMİZDE BİRAZ DAHA NORMALLEŞECEĞİNİ ÖNGÖREBİLİRİZ”

Zingat.com Satış Direktörü Eser Karaismailoğlu, Türkiye genelinde fiyatlara baktıklarında en yüksek düşüşün yüzde 13 ile Sinop’ta gerçekleştiğini söyledi.

“Eylül başına kadar büyük illerde aşağı yönlü fiyat hareketleri oluşabilir” diyen Karaismailoğlu, “Özellikle, yüksek bedeller üzerinden konutlarını kiralayan ev sahipleri kiracılarının ödeme ritminden şikâyetçi. Kiracıların ödeme düzenlerinin üç veya dördüncü aydan itibaren bozulduğunu ifade edenler günden güne artıyor. Örneğin, ağustos başından bu yana İstanbul Kadıköy’de yüzde 10 düzeyinde, İzmir Karşıyaka’da yüzde 5 seviyesinde, Ankara’nın Yenimahalle ve Etimesgut ilçelerinde yüzde 6 düşüş gözlemliyoruz. Fiyatların özellikle büyük illerimizde biraz daha normalleşeceğini öngörebiliriz” diye konuştu.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir