KKTC güçleri ve BM askerleri arasında gerginlik! “Geri dönüş olmayacak”

KKTC'de Pile-Yiğitler Yolu Projesi, BM Barış Gücü askerleri tarafından engellenmek istendi. KKTC güçleri ve BM Barış Gücü askerleri arasında gerginlik yaşandı. Gerginlik, BM Barış Gücü askerlerinin geri çekilmesiyle sona erdi ve projeye başlandığı bildirildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, "Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacak" dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da yaşanan gerilimle ilgili bir açıklama yaptı.

featured

KKTC’nin BM kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde yer alan Pile köyüne kolay ulaşımı sağlamak üzere uygulamaya konulan yol projesi, sabah saatlerinden itibaren BM Barış Gücü askerlerince engellenmeye çalışıldı.

GERGİNLİK SON BULDU

KKTC güvenlik güçlerinin, BM Barış Gücü askerlerini KKTC topraklarından Yeşil Hat’ta geri itmesi sonucu yaşanan gerginlik son buldu. KKTC’li yetkililer, Barış Gücü askerlerinin bölgeden ayrıldığını ve yol yapım çalışmalarına başlandığını bildirdi.

Yetkililer, yol yapım çalışmalarının güvenliğinin polis tarafından sağlanacağını, yolun geçeceği güzergaha BM personeli ve araçlarının girişine izin verilmeyeceğini belirtti.

CUMHURBAŞKANI TATAR’DAN AÇIKLAMA

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, olaya ilişkin açıklamalarda bulunarak konunun tamamen insani olduğunu ve Pile halkının ulaşım sorununu çözme niyetinde olduklarını söyledi. Tatar, “Pile halkı aslında 10 dakikada gidebileceği yolu bir saatte gidiyor” dedi. Yolun büyük bir kısmının KKTC toprağı olduğunu söyleyen Tatar, “Kimsenin toprağında, malında gözümüz yok” ifadelerini kullandı. Ayrıca Tatar, “Pile halkı çok şikayetçi, çünkü 10 dakikalık yolu bir saatte gidip geliyorlar. Rumların da bu tarafa geçmesi ile trafik daha da yoğunlaştı. Aslında o bölgede batı kapısı dediğimiz bir kapı vardır ve onun kullanılması ile ilgili İngiliz İdaresi’ne başvuru yapıldı. Ancak olumlu bir yanıt alınamadı. Biz de Pile-Yiğitler Yolu Projesi’ni hayata geçirmeyi planladık.” dedi.

“ÇALIŞMAYI DURDURMAYA KALKARSANIZ…”

BM araçlarının çekilmesini değerlendiren Tatar, “Bizim ekiplerimize bir görev verildi ve bu ekipler çalışma başlattı. Bizim toprağımıza gelip, çalışmayı durdurmaya kalkarsanız, devam eden işe müdahale etmiş olursunuz. Hangi yetki ve sıfatla işe engel olmaya kalkıyorlar” diye konuştu. Yaşanılan sıkıntıyla ilgili kendisinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi makamları ile herhangi bir teması olmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, bu işlerin Haziran ayında yapılmasının planlandığını ancak BM yetkilisinin yurt dışında olması nedeniyle aksadığını söyledi. Yapılan yolun bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tatar, “Bu yol insani maksatlar için bir ihtiyaçtır, dolayısıyla başkalarının buradan farklı manalar çıkarmanın hiçbir gereği yoktur” dedi. Pile-Yiğitler Yolu Projesi’ne, BM Barış Gücü askerlerinin geri çekilmesiyle yeniden başlandığını belirten Tatar, “Bir gerginlik daha yaşanır mı?” sorusunu ise “Umarım yaşanmaz, yaşanmamasını temenni ediyoruz.” şeklinde cevap verdi.

“PROJEDEN GERİ DÖNÜŞ OLMAYACAK”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu yaptığı yazılı açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu Projesi’nin son derece insancıl amaçlarla ve hiçbir art niyet olmadan hazırlandığını belirterek “Rum’un ve İngiliz üslerinin insafına terk edilen Kıbrıs Türk insanının hayatını kolaylaştırmak için böyle bir proje yapılmıştır.” ifadesini kullandı.

KKTC’nin bir yerden toprak çalma niyeti olmadığını vurgulayan Ertuğruloğlu, “Pile-Yiğitler Yolu Projesi’nden geri dönüş olmayacak. Bu proje tamamen insani bir projedir ve hiçbir art niyet içermemektedir. Komployla karşı karşıyayız. BM bizi engellemeye çalışmasın. Bu yolu biz yapacağız. Bitmiştir. Kararlılığımızdan geri adım atmayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Ertuğruloğlu, BM Barış Gücü’nün Türk dostu bir örgüt olmadığını vurgulayarak KKTC olarak oyuna gelmeyeceklerini belirtti.

İYİ PARTİ’DEN AÇIKLAMA

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu yazılı açıklamasında, KKTC’nin Pile köyü sakinlerinin KKTC’ye ulaşımı amacıyla 17 Ağustos’ta başladığı yol yapım çalışmalarının BM Barış Gücü askerilerince engellenmek istendiğini anımsattı.

“İYİ Parti olarak bu haksızlık ve hukuksuzluğun karşısındayız ve elbette Kuzey Kıbrıs Türk halkının yanındayız.” ifadesini kullanan Zorlu, şunları kaydetti:

“Az önce Sayın Genel Başkanımız adına KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ı da arayarak partimizin bu kararlılığını kendilerine ilettik çünkü çoğunluğu Türk olan Pile köyü, Türk tarafına göre ara bölgede, BM’ye göre ise tampon bölgede yer almaktadır. Rum olanlar da güneye geçip ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığımızın da BM nezdinde girişimleri derhal yaparak gerekli tavrı ortaya koyması çağrısında bulunuyoruz.”

NE OLMUŞTU?

BM Barış Gücü askerleri, Pile-Yiğitler Yolu Projesi’ni engellemek üzere sabah saatlerinden itibaren projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirdi.

Türk tarafının yetkililerini ve yol yapım araçlarını engellemek isteyen BM Barış Gücü askerleri, ayrıca araçlarını KKTC topraklarına park etti.

KKTC güvenlik güçleri ise BM’ye ait araçları bölgeden dozer yardımıyla kaldırdı.

Kaynak: AA

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir