Kısa çalışma ödeneği devam ediyor, işten çıkarma yasağı ne olacak ?

featured

Kısa çalışma ödeneği devam ediyor mu? Kısa çalışma ödeneğinin süresi uzatıldı. Kısa çalışma ödeneğinin 2 ay daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kısa çalışma ödeneği uygulaması 2 ay daha uzatıldı, çalışanlar eylül, ekim aylarında da işten çıkarılamayacak.

Yeni Koronavirüs (Covid-19) Nedeniyle Dışsal Etkilerden Kaynaklanan Dönemsel Durumlar Kapsamındaki Zorlayıcı Sebep Gerekçesiyle Kısa Çalışma Uygulanan İşyerleri İçin Kısa Çalışma Ödeneğinin Süresinin Uzatılması Hakkındaki Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Kararla Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında 26 Mart 2020’de başlatılan kısa çalışma ödeneği uygulaması, mevcut faydalananlar için iki ay daha uzatıldı.

Böylece, başladıkları tarih esas alınarak işverenlerin büyük bir bölümü kısa çalışma ödeneğinden 31 Ekim’e kadar yararlanmaya devam edecek.

İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? İşçi çıkarma yasağı da uzatılacak mı?

İşten çıkarma yasağı çalışanların gündeminde yer almaya devam ediyor. Koronavirüs pandemisi dolayısıyla işçilerin haklarını koruma amacıyla hayata geçirilen fesih yasağı, Cumhurbaşkanı kararıyla uzatıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararlarla işçi çıkarma yasağı eylül ayına kadar devam edecek. Milyonlarca çalışan kısa çalışma ödeneğinin 2 ay daha uzatılmasının ardından işten çıkarma yasağının uzayıp uzamayacağını tarihi merak ediyor.

Fesih yasağı, corona virüsü pandemisi nedeniyle işverenin işten çıkış işlemlerini kısıtlamak için getirildi. İşten çıkarma yasağı kapsamında milyonlarca çalışanın hakları göz önüne alınarak iş sözleşmesini feshetme yetkisi sadece işçi tarafında devam etmesi olarak belirlendi. Daha önce de uzatılması duyurulan işten çıkarma yasağı süresi 17 Eylül’e kadar uzatılmıştı.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMANA KADAR UZADI? 

İşten çıkarma yasağının uzatılması, istihdama ilişkin düzenlemeleri içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmiş olup işten çıkarma yasağı 17 Eylül’e kadar uzatıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararlarla, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren düzenlemeler yapıldı. Cumhurbaşkanı kararıyla, ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağının süresi 17 Eylül’e kadar uzatıldı. 2.3 milyon çalışanın yararlandığı kısa çalışma uygulaması da sektörel ayrım yapılmaksızın ağustos ayı sonuna kadar uzatıldı.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir