Kırmızı Oda’da Mitra’nın hikayesi dikkat çekti! Kırmızı Oda Mitra gerçekte kim? Mitra isminin anlamı ne?

featured

Gülseren Budayıcıoğlu’nun eserinden uyarlanan Kırmızı Oda dizisinin son bölümünde yeni bir hikaye başladı. Oyuncu Melisa Aslı Pamuk Mitra karakteri ile kliniği ziyaret etti. Bu andan itibaren Mitra ismine dair detaylar ve Mitra’nın hikayesi merak konusu oldu. TDK’da yer almayan Mitra ismi, farklı dillerde farklı anlamları barındırıyor. İran’ın önde gelen ailelerinden birine mensup babası ile Türk annesinin yollarının kesişmesiyle başlayan sırlarla dolu Mikra’nın hayat hikayesi ise ekran başındakilerin dikkatini çekti.

Kırmızı Oda Mitra’nın hikayesi

Kırmızı Oda’da Mitra Şerifi karakterini Melisa Aslı Pamuk canlandırıyor. İran’ın önde gelen ailelerinden birine mensup babası ile Türk annesinin yollarının kesişmesiyle başlayan sırlarla dolu hikayesini doktor hanımla paylaştı. Doktor hanımın karşısına çıkan Mitra aşk acısı çeken ve Berlin Ünivirsitesi’nde Felsefe okuyan bir karakter olarak yer alıyor. Babası müziğe ilgi duyan Mitra, bir yandan da müzik eğimi almıştır. Dizide güzel oyuncu Melisa Aslı Pamuk’un can verdiği Mitra karakterinin tüm hikayesi ise ilerleyen bölümlerde belli olacak.

Mitra isminin anlamı ne?

Mitra,Farsça ve Hintçe anlamları olan kelime olarak kaynaklarda yer alıyor. Türkiye’de ender rastlanan isimlerden olan Mitra, efsane, arkadaş ve prenses gibi anlamlara geliyor. Bebek sahibi olmayı bekleyen çiftlerin dikkatini çeken Mitra Zerdüştlük dininde ahit, yemin, anlaşmadan sorumlu ilahi varlık olarak biliniyor.

Mitra, (Hinduizm) dürüstlük ve arkadaşlık tanrısı, Antik Roma’da eski bir din. Türk Dil Kurumu’nda (TDK) yer almayan Mitra, efsane, arkadaş ve prenses. Farklı dillerde farklı anlamlar taşıyor. Ancak bu bilgi ile ilgili kesin bir doğruluk payı yer almıyor. Mitra Zerdüştlük dininde ahit, yemin, anlaşmadan sorumlu ilahi varlık. Sözleşmelere uyulmasını denetlemenin yanında her şeyi gören; gerçeğin, sığırların, hasadın ve suyun koruyucusu olduğuna inanılır. Mithra Zent dilinde bir sözcüktür. M.Ö. 4. yüzyılda Roma Cumhuriyeti’nde yaygınlaşan Mitraizm, kaynağını Fars ya da Zerdüşt kaynaklarındaki Mitra’dan alır.

Mitra’nın mi-it-ra- olarak bilinen ilk kaydı Van Gölü’nün güneyindeki Hurri kırallığı Mitannilerle Hititler arasında M.Ö. 1400 tarihli barış antlaşmasında, dört diğer Hint-Ârî geleneğinden tanrıyla birlikte şahit ve koruyucu olarak belirtilişidir. Daha sonra Vedaların en eski bölümlerinde gözükürken son hâlini Avesta’da alır. Güneş ve güneş ışığıyla tasviri dışında dostluk, doğruluk, arkadaşlık gibi kavramlarla da ilişkilendirilmiştir. Sanskritçede dost ve arkadaş olarak geçerken Avesta’ya sözleşme, anlaşma olarak geçer.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir