Kırgızistan’ın eski cumhurbaşkanı Atambayev ‘kitlesel isyanları örgütlediği’ gerekçesiyle gözaltına alındı

featured

Ulusal Güvenlik Komitesi, Kırgızistan’ta 4 Eylül’de düzenlenen milletvekili seçimlerinin ardından başlayan protestolarda serbest bırakılan Atambayev’in ‘isyanların örgütlenmesine ilişkin ceza davası kapsamında gözaltına alındığını’ duyurdu.

Komiteden yapılan açıklamada, “10 Ekim 2020’de Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi’nin Kırgızistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü operasyon sonucunda Atambayev Almazbek, Sagymbaev K. ve Musakeyev D., Bişkek şehrinde kitlesel isyanların örgütlenmesine ilişkin ceza davası kapsamında gözaltına alındı” ifadelerine yer verildi.

Sputnik’te yer alan habere göre; açıklamada ayrıca, “Şu anda, bölümler arası soruşturma ve operasyon ekibi, bu suçun diğer suç ortaklarının tespit edilmesi ve gözaltına alınmasına yönelik ilgili soruşturma ve operasyonel önlemler sürdürüyor” ifadeleri yer aldı.

4 Ekim’de yapılan seçimlerde cumhurbaşkanına yakın iki parti parlamentoda çoğunluğu kazanmış, bunun üzerine protestolar başlamıştı. Uluslararası gözlemciler, “oy satın alma ve gözdağı” iddialarının güvenilir ve kaygı verici olduğunu belirtmişti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir