Kırgızistan’da olaylı gece… Cumhurbaşkanlığı Sarayı işgal edildi!

featured

Kırgızistan halkı 4 Ekim Pazar günü tarihi sandık başına gitti. Oy kullanımının bitmesiyle birlikte sayıma geçildi. 16 partinin yarıştığı seçimlerde, seçime katılım oranı yüzde 55’te kaldı. Yüzde 7 olan seçim barajını aşabilen ‘Birimdik’ (Birlik), ‘Mekenim Kırgızistan’ (Vatanım Kırgızistan), ‘Kırgızistan’ ve ‘Bütün Kırgızistan’ partileri meclise girmeye hak kazandı.Seçimlerde bulunan diğer 12 partinin ise yüzde 7’lik olan seçim barajını geçemediği aktarıldı.

12 partinin taraftarları seçimin iptali için başkent Bişkek’te bulunan Alo-Too Meydanı’nda protesto gösterisi düzenledi. Polis sayıları 5 bini bulan göstericileri dağıtmak için gaz ve ses bombası kullandı.

Göstericiler de polislere taş ve soplarla saldırırken, belediyeye ait araçlar polislerin üzerine sürüldü. Yaşananlardan sonra güvenlik güçleri geri çekildi. Bunu fırsat bilen göstericiler ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na doğru yola çıktı.

Olaylarda şimdiye kadar 100’den fazla kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Güvenlik güçleri göstericilere müdahale etmedi.

Ala-Too Meydanı’ndaki göstericiler hoparlörlerden “Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı aldık” ve “Almazbek Atambayev ve Sadır Caparov serbest bırakılmalıdır” şeklinde anonslar ve kutlama yapıyor.

ESKİ CUMHURBAŞKANINI CEZAEVİNDEN ÇIKARDILAR

Göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yakın mesafede bulunan ve eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in kaldığı Milli Güvenlik Devlet Komitesi’ndeki cezaevine yöneldi.

Milli Güvenlik Devlet Komitesi önünde yaşanan arbedenin ve giriş kapıların kırılmasından sonra göstericiler binanın içerisine girdi.

Daha sonra ilgililer, Atambayev’i çıkarak taraftarlarına teslim etti.

Bir kalabalığın arasında çıkarılıp arabaya bindirilen Atambayev’in Ala Too meydanında kendisini bekleyen binlerce taraftarına seslenmesi bekleniyor.

Tüm bu olaylar yaşanırken, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Başbakan Kubatbek Boronov ve Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov tarafından herhangi bir açıklama henüz yapılmadı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir