Kiralık gelinlikte arabuluculuk devri başlıyor! 1 Eylül’de düzenleme yürürlüğe girecek

1 Eylül tarihinde arabuluculuk düzenlemesi yürürlüğe giriyor. İzmir Tüketici Hakem Heyeti üyesi Salih Emrah Ertan, uygulamanın yalnızca ev ve iş yerlerindeki kira uyuşmazlıklarını kapsamadığını belirterek araba, tarla, eşya hatta kiralık gelinlik anlaşmazlıklarında bile ara bulucuya başvurmanın zorunlu hale getirildiğini belirtti.

featured

Mal sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların adliyelerin en önemli iş yüklerinden biri haline geldiğini söyleyen İzmir Tüketici Hakem Heyeti üyesi Salih Emrah Ertan, İzmir’de 2021 yılında herhangi bir sulh hukuk mahkemesinin iş yükü bin dosyayken, 2022’de bu dosya sayısının 2 bin 500, 2023 yılında ise 3 bine kadar çıktığını belirtti.

Adliyelerdeki kira anlaşmazlıkları yükünü hafifleterek toplumsal barışı sağlamak gerektiğini söyleyen Ertan, devletin bu anlaşmazlıkları doğru ve uzlaşmacı bir tavırla sona erdirmek için arabuluculuğu zorunlu hale getirdiğini söyledi.

Düzenlemeyle ilgili kanunun nisan ayında Resmi Gazete’de yayımlandığını ifade eden Arabulucu ve Avukat Salih Emrah Ertan, “Kanun 1 Eylül itibariyle yürürlüğe girecek. Mal sahipleri ve kiracılar 2013 yılından itibaren arabulucuya başvurabiliyordu. Ancak zorunluluk olmadığı için bu yol çok kullanılmadı. İş, ticaret ve tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı haline gelmesinin ardından kira, aidat vb. diye tanımlanan, komşu hakkından kaynaklı uyuşmazlıklar ve ortaklığın giderilmesi dediğimiz taşınır, taşınmaz mallardaki ortaklıklarla ilgili uyuşmazlıklarda arabuluculuk zorunlu oldu” dedi.

‘ARABULUCU TARAFSIZ ŞEKİLDE TARAFLARI TOPLAR’

Uygulamanın yalnızca ev ve iş yerlerindeki kira uyuşmazlıklarını kapsamadığını anlatan Ertan herhangi bir malın kiralanmasıyla ilgili anlaşmazlıklarda da arabuluculuğa başvurmak gerektiğini belirterek, “Kira denilince akla ilk olarak ev ve iş yeri kirası geliyor. Oysa bu kanun bütün kira uyuşmazlıklarını kapsıyor. Yani bir gelinlik, tarla, araba, eşya ya da makine kiralaması gibi tüm kiralamalar bu ihtilafa giriyor. Sadece icra takibi yapıldığında arabulucu zorunlu değil. Bunun dışında sulh hukuk mahkemesinde görülecek bütün kira bedelinin belirlenmesi, tespiti, tahliye, kira alacağı uyarlama, fesih gibi tüm davalar arabuluculuğa giriyor. arabulucu tarafsız şekilde tarafları bir masada buluşturan, aralarındaki ihtilafı ortaya koyup içerdeki niyeti çıkartan, birbirleriyle görüşmelerini ve uzlaşmalarını sağlayan bir sistemdir” ifadelerini kullandı.

YILLARCA BEKLEMEK YERİNE 4 HAFTADA SONUÇLANIYOR

Arabuluculuğun zamandan tasarruf sağladığını söyleyen Salih Emrah Ertan, dava sürelerinin uzun olduğunu, arabuluculuk sayesinde sorunun 4 haftada çözüme kavuşturulabildiğini belirterek, “Mahkemede açılan bir dava 6 ayda da bitebilir ama 5 yılda da bitebilir. arabuluculuk ise 4 haftada sonuçlanıyor. Bazen mal sahibinin derdi kiranın düşük kalması oluyor. Elinde de tahliye taahhütnamesi var ve bunu kullanıyor. Kiracı da esasında kirada bir miktar artışa razı. arabulucu tarafları bir araya getirip, uzlaşacakları zemini ortaya çıkartabiliyor. Bu ihtilaflar toplumsal huzuru da etkiliyor. İnsanlar davadan sonuç alamayacağını düşünüp, şiddete başvurabiliyor. Artık arabulucu var. Gelsin otursun, anlaşsın ve orta yolu bulsunlar” diye konuştu.

 

Kaynak: DHA

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir