Kıdem tazminatı alacaklar dikkat, hesaplarken bunları unutmayın!

featured

Kıdem Tazminatını Hesaplamak İçin Neler Gereklidir?

Kıdem tazminatını almak isteyen bireyler, belirli bir süre boyunca bir iş yerine bağlı olarak hizmet vermiş olmalıdır. Bu iş yerinde, çalışan bireyin kaydı olmalı ve düzenli olarak sigorta ödemesi yapılmalıdır. Çalışma süresi olarak ne kadar faaliyet gösterildiği önemli olmamakla birlikte, sigorta ödemesi yapılmaya başlandıktan sonra kıdem tazminatından faydalanılabilir.

Bununla birlikte, kıdem tazminatından faydalanmak için gerekli olanlar şu şekilde ifade edilebilir:

  • Sigortalı bir iş yerinde çalışıldığına dair belge
  • Kişinin kaç ay ve kaç gün olacak şekilde çalışma hayatına devam ettiği
  • Brüt olarak ifade edilen maaş miktarının belirlenmesi
  • Hesaplama işleminin doğru olarak yapılmasını sağlamak amacıyla, hesap makinesi

Gibi gerekenler, temin edilmesi gerekenler olarak ifade edilebilir.

Kıdem Tazminatı Hesaplama İşlemi Neye Göre Yapılır?

Kıdem tazminatı, bir iş yerinde aktif olarak faaliyet gösteren bireylere verilen bir tazminat türüdür. Yılda bir kez veriliyor olmakla birlikte, hesabı dikkatle yapılan bir tazminat türüdür. Kıdem tazminatını hesaplamak için dikkate alınan en önemli unsur, kişinin almış olduğu brüt olarak ifade edilen maaş miktarının ne olduğudur. Bu maaş miktarı üzerinden, çalışmış olduğu her yıla otuz tam gün olacak şekilde ücret ödemesi yapılır. Maaşa gelen zamlar, çeşitli sebeplere bağlı olarak alınan miktarda yaşanan artış ve azalışlar da kıdem tazminatını etkiler. Bireyin, bir yıl içerisinde almış olduğu brüt maaş göz önünde bulundurularak kıdem tazminatı ödemesi yapılır.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatını hesaplamak için, ilk olarak net bir şekilde belirlenmesi gereken bazı veriler vardır. Kıdem tazminatı alacak olan bireyin almakta olduğu aylık net maaş miktarı, bir yıl olacak şekilde çalışma hayatında olduğu ve çalışmaya hala devam ettiğine dair belge ve hesap makinesi gerekir. Kişinin almış olduğu aylık maaş miktarı bir yıl boyunca hep aynı olmuş ise, bir aylık (otuz net gün) için ek ödeme yapılır.

Bu ödeme, kıdem tazminatı olarak verilir. Ancak, yıl içerisinde alınan maaş miktarında bir değişimin olması da olası bir durumdur. Böyle bir durum ortaya çıktığı zaman, alınan toplam maaş miktarı (bir yıl içerisinde alınmış olan tüm maaş ödemelerinin miktarı) toplanır. Daha sonra her ay için ortalama ne kadar ödeme alındığını bulmak amacıyla on ikiye bölünür. Elde edilen sonuç, alınması gereken kıdem tazminatının miktarını veren sonuçtur. Bu rakamda ödeme alınmalıdır. Ayrıca, kıdem tazminatı ek olarak verilir ve hiçbir maaşın yerine sayılması söz konusu değildir.

 

 

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir