Karadeniz’de sel felaketi! Bartın, Amasya, Zonguldak, Ordu için bölgedeki bakanlardan kritik uyarı

Meteoroloji'nin günler öncesinde uyardığı sağanak yağış Karadeniz Bölgesi'nde etkili olurken kuvvetli yağış bazı bölgelerde sele dönüştü. Samsun'da 1 kişi can verirken İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sel felaketinin yaşandığı Bartın'a gitti. Bölgede bugün saat 15.00'e kadar yağış beklendiğini duyuran Bakan Tunç "Turuncu uyarılar devam ediyor" dedi. Yerlikaya ise "Vatandaşlarımızın dere yataklarından uzak durmalarını, zemini düşük binalarda bulunmamalarını önemle arz ediyoruz." dedi. İller için yapılan uyarılar devam ediyor.

featured

Meteoroloji’nin Karadeniz için günler öncesinde uyardığı kuvvetli sağanak yağış bölgeyi etkisi altına alırken bazı illerde hayat durma noktasına geldi. Bölgede 1000’e yakın heyelan meydana gelirken İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hayatın felç olduğu Bartın’a gitti.

Bakan Yerlikaya, “Vatandaşlarımızın dere yataklarından uzak durmalarını, zemini düşük binalarda bulunmamalarını önemle arz ediyoruz. Saat 15.00’e kadar metrekareye 100 kilogram üzerine yağış düşeceği tahmin ediliyor” dedi. Bakan Tunç ise “Can kaybı olmaması tesellimiz. Turuncu uyarılar bölge için devam ediyor” ifadelerini kullandı.

BUGÜN DE SAĞANAK YAĞIŞ SÜRECEK

Sel felaketinin yaşandığı köylere enerji verilebilmesi ve kapalı yolların açılması için çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Yerlikaya, “Bölgeye toplam 4 bin 283 personel, 52 helikopter ve 439 iş makinesi görevlendirilmiştir. Dün gece saatlerinde başlayan aşırı yağışlar sonrası şu ana kadar 588 ihbar alınmıştır. Son 24 saatte Amasra 183 kilogram, Bartın merkezde 135 kilogram yağış düşmüştür. İlimiz genelinde 126 vatandaşımız bot ve iş makinelerimizle kurtarıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre bugün saat 15.00’e kadar sağanak yağış beklenmekte ve turuncu alarm devam etmektedir. Bin 297 personelimiz görev yapmaktadır. Yarın gelecek personelle birlikte 3 bin 330 personele çıkacak. Enerji verilemeyen köylerimize enerji verilebilmesi için kapalı olan yolların açılması için çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi.

“DERE YATAKLARINDAN UZAK URUN”

Yağışların bu gece ve yarın da devam etmesinin beklendiğini belirten Bakan Yerlikaya, “Yağışların bu gece ve yarın Bartın’da etkisini sürdürmesi bekleniyor. Yarın saat 15.00’e kadar metrekareye 100 kilogram üzerine yağış düşeceği tahmin ediliyor. Bartın havzasında ve bölgedeki havzalardaki yağışlar depolanarak afetin daha da büyümesi önlenmiştir. Şükürler olsun ki can kaybımız bulunmamaktadır. Yarın 30 milyon ödenek Valilik hesabına aktarılacaktır. Cumhurbaşkanımız gelişmeleri an be an takip ediyor ve talimatlarını alıyoruz. Tarım Orman, Enerji, Çevre, Ulaştırma Bakanımız ile birlikte sürekli koordinasyon halindeyiz. AFAD Başkanımız ve bakan yardımcılarımız buradalar. Kuvvetli yağışla birlikte uyarımızı vatandaşlarımızın dere yataklarından uzak durmalarını, zemini düşük binalarda bulunmamalarını önemle arz ediyoruz. Her zaman dua ediyoruz. Allah tüm afetlerden bizleri korusun. Batı ve Orta Karadeniz’deki tüm şehirlerimize, tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun diyoruz” ifadelerini kullandı.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir