Kahkaha videosuyla interneti kasıp kavuran ‘El Risitas’ lakaplı İspanyol komedyen Juan Joya Borja hayatını kaybetti

featured

Katıldığı bir televizyon programındaki gülüşüyle internet fenomeni haline gelen İspanyol komedyen Juan Joya Borja 65 yaşında hayatını kaybetti.

Bacağındaki vasküler problem nedeniyle tedavi altına alınan ancak kan damarlarındaki sorunlar nedeniyle bacağı kesilmek zorunda kalan Borja’nın, Eylül ayından beri tedavi gördüğü hastaneden ölüm haberi duyuruldu.

İspanya’da El Risitas adıyla tanınan komedyen Juan Joya Borja’nın kahkahaları yaşanan her olaya uyarlanıyordu. Borja’nın ölümü sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı. Kullanıcılar fenomen komedyen için ”Efsanevi kahkahanız sonsuza kadar bizimle kalacak” şeklinde yorumlar yaptı.

Juan Joya Borja kimdir?

Joya, 5 Nisan 1956’da Sevilla’da doğdu. Hayatı boyunca çimento çuvallarını pişirmek ve boşaltmak da dahil olmak üzere bir dizi işte çalıştı.

Televizyondaki ilk görünüşü, 2000 yılında, Jesús Quintero’nun eşi “El Peíto” veya “el Cuñao” ile çeşitli yaşam durumları üzerine komedi bir tonda röportaj yaptığı El Vagamundo programında oldu. Tiz, hırıltılı gülüşüyle ​​tanınır hale geldi (The Guardian’da “günde 20 alışkanlığı olan bir yunus” gibi tanımlandı), bu da “El Risitas” (Mr Giggles) ismiyle anılmasına sebep oldu.

Ayrıca 2005 yapımı Torrente 3: El koruyucusu filminde rol aldı. 2015 yılı civarında uluslararası alanda tanındığında, İspanya dışındaki şirketlerde, örneğin bir Fin reklamında da sahne aldı. Haziran 2007’de Joya, Jesús Quintero’nun Ratones Coloraos şovunda göründü ve bir mutfak kapıcısı olarak çalışırken bir olayı anlattı.

Geceleri okyanusta ıslanıp temizlemek için bazı paella tavalarını (paelleras) bıraktığını ve sabahları tavaları almak için geri döndüğünde, gelgitle birlikte denize döküldüklerini anlatıyor. Kendine has kahkahasıyla sık sık hikayeyi böler. Orijinal video 25 Haziran 2007’de YouTube’a yüklendi ve mem yaygınlaşmadan sekiz yıl önce bir milyondan fazla görüntülendi.

Mart 2015’te meme, en çok dikkatini Joya’nın prototip üzerinde çalışan bir tasarımcı olarak altyazılı olduğu 2015 MacBook’un piyasaya sürülmesinden sonra çekti. Yüklendikten sonraki bir ay içinde video, YouTube’da beş milyonun üzerinde görüntülendi. Memin etkisi, filmden birkaç sahnenin benzer şekilde sahte altyazılarla düzenlendiği 2004 savaş draması Downfall’ın parodileriyle karşılaştırıldı.

Nisan 2015’te Slovakya’da Vahostav olayı olarak bilinen politik bir olayı parodileştirerek yayınlandı, burada Joya popüler Slovak stand-up komedi sanatçısı Jano Gordulic tarafından altyazılıydı. Haziran 2016’da Büyük Britanya’da Brexit kararının parodisini yapmak için kullanıldı ve El Risitas’ın Brexit kampanyasını planlarken David Cameron’a danışmanlık yaptığı iddia edildi.

2019’da, FrankerFaceZ’de Twitch için üçüncü taraf ifadesi olarak KEKW adlı yüzünün yakınlaştırılmış sabit görüntüsü eklendi. Nisan 2021 itibarıyla Twitch’teki 100.000’den fazla kanal emote’u etkinleştirdi. Sohbette 250 milyondan fazla kullanımla, ifade en popüler FrankerFaceZ ifadeleri arasında 10. sırada yer alıyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir