Japonya’da enflasyon son 40 yılın en yüksek seviyesinde

Değişken taze gıda ürünleri hariç tutulduğunda Japonya'nın başkenti Tokyo'da enflasyon, 15 aydır yükselişini sürdürüyor.

featured

Japonya’nın ekonomisi kan kaybediyor. Para birimindeki düşüş ve tüm dünyada olduğu gibi enerjideki değer kayıpları, ülkenin enflasyonuna da olumsuz yansıyor.

İçişleri ve İletişim Bakanlığı verilerine göre, Japonya’nın başkenti Tokyo’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), enerji maliyetleri ve zayıf Japon yeni etkisiyle kasımda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,6 yükseldi.

YEN DEĞER KAYBETTİ

Enflasyon artışının en büyük nedenleri arasında, enerji maliyetlerinin yükselişi ve döviz kurları karşısında Japon yeninin yaşadığı büyük değer kayıpları gösteriliyor.

ENFLASYONDA TARİHİ ARTIŞ

Enerji maliyetleri ve zayıf Japon yeni, Tokyo’da TÜFE’nin kasımda, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 3,6 artmasına neden oldu.

Bu oran, tüketim vergisi artışlarının etkisi hariç tutulduğunda Tokyo bölgesinde 1982’den beri en yüksek enflasyon artışı olarak kayda geçti.

ENERJİ FİYATLARI TAVAN YAPTI

Kasım 2022 için açıklanan verilere göre Tokyo’da gıda fiyatları yüzde 6,7 artarken enerji fiyatları yüzde 24,4 yükseldi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir