James Webb uzay teleskobu fırlatıldı! Tüm sırlar açığa çıkacak…

Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini alacak olan 9 milyar dolar değerindeki James Webb Uzay Teleskobu, Fransız Guayanası'ndaki üsten başarılı şekilde uzaya fırlatıldı. Yeni teleskobun yeni kozmik sırlara ışık tutması hedefleniyor

featured

NASA, dünyanın en büyük uzay teleskobu James Webb’i uzaya fırlattı.

9 milyar dolar değerindeki teleskop, Hubble Teleskobu’nun yerini alacak ve birçok bilim insanına göre gelecek 10 yılda uzay bilimi için en önemli gözlem noktası olma özelliğini taşıyacak.

Avrupa Uzay Ajansı’nın Fransız Guayanası’ndaki üssünden Ariane 5 tipi roket yardımıyla fırlatılan James Webb uzay teleskobunun, 26 dakikalık bir uçuşun ardından roket sisteminden ayrılarak uzaya doğru yol alması bekleniyor.

James Webb uzay teleskobunun bir ay boyunca belirlenen güzergahta ilerleyerek dünyadan 1 milyon mil kadar uzaklaşması planlanıyor.

James Webb uzay teleskobu üzerinde çalışan ABD’li, Avrupalı ve Kanadalı mühendisler yeni teleskobun, 1990 yılında fırlatılan Hubble’dan 100 kat daha güçlü olduğuna inanıyor.

14 ülkeden binlerce insan, 2004’ten bu yana bu proje üzerinde çalışıyor.

James Webb uzay teleskobunun merkezinde bulunan 6.5 metrelik altın aynanın uzay bilimcileri için uzayın daha derin noktalarını gözlemleyebilme anlamına geliyor.

NASA fırlatmanın ardından yaptığı açıklamada, Webb misyonunun uzayı anlama şeklimizi değiştireceğini söylerken, Avrupa Uzay Ajansı ise fırlatmayı ‘harika bir Noel hediyesi’ olarak değerlendiren bir paylaşım yaptı.

James Webb uzay teleskobunun 2022’nin ilerleyen aylarında veri toplamaya başlaması ve dünyaya ilk görselleri göndermesi bekleniyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir