İzmir’de metro ve tramvay çalışanları greve gitti! Tunç Soyer’den trajikomik açıklama

İzmir'de yapılan TİS görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine işçiler greve gitti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, teklif edilen en düşük ücretin 22 bin 105 TL olduğunu ancak işçi tarafının en düşük 33 bin 813 TL talep ettiğini ifade ederek, “Çok üzgünüm, çok gayret ettik, olmadı.” dedi.

featured

İzmir Metro AŞ adına yetkilendirilen Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası ile Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası arasındaki 625 çalışanı ilgilendiren TİS görüşmelerinden sonuç alınamadı.

“GREV KARARINI BU SAATTEN SONRA UYGULAMAYA KOYUYORUZ”

Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hamdullah Giral, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Haklı taleplerimize karşılık bulamadığımızdan daha önce aldığımız grev kararımızı bu saatten sonra uygulamaya koyuyoruz. Hepimize hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Giral, grev kararı alınsa da işçilerin emeği için görüşmelere her zaman açık olduklarını belirterek, “Bizi bu grev kararını uygulamaya koymaya zorlayanlar, zorda bırakanlar artık düşünsün. Kapımız açık bekliyoruz. Bu saatten sonra iş yerlerine kimse girmeyecek. Gün boyunca buradayız. Hep beraber halaylarla, alkışlarla grev ilanlarımızı iş yerlerine asıyoruz.” diye konuştu.

GREV VARDIR PANKARTINI ASTILAR

Daha sonra işçiler, binaya “Bu iş yerinde grev vardır” pankartı astı.

Tarafların, refah payları ve enflasyon farklarını da içeren 11 maddede anlaşamadığı öğrenildi.

Öte yandan sabahın erken saatlerinde metro ve tramvayı kullanmak isteyen vatandaşlar, duraklarda bekleyip belediye otobüsleriyle iş yerlerine gitmeye çalıştı.

TUNÇ SOYER’DEN AÇIKLAMA

Grev konusunda yazılı bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Çok üzgünüm, çok gayret ettik, olmadı” dedi. Yetkili sendikanın kararıyla iki işletmede de grev başladığını ifade eden Başkan Soyer, “Toplu ulaşımda yaşanabilecek sıkıntıyı asgariye indirmek amacıyla ESHOT ve İZULAŞ otobüsleri ile İZDENİZ gemilerinin mevcut sefer sayı ve sıklıkları artırıldı. Ayrıca tramvay durakları geçici olarak otobüs durağı olarak kullanılmaya başlandı ve ESHOT, tramvay güzergahları için hızla yeni hatlar oluşturdu. Metro güzergahında çalışan otobüs hatları da ilave seferlerle güçlendirildi. Aylardır devam eden görüşmelerde, masada hep uzlaşmayı isteyen taraf olduk. Eşit işe eşit ücret anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu doğrultuda belediyemize bağlı tüm şirketlerimizde uyguladığımız ücret politikasını burada da hayata geçirmeyi istedik. Metro ve tramvay çalışanlarımıza, belediye şirketlerimiz içerisindeki en iyi şartları sunduk.” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin metro ve tramvay çalışanları için sundukları toplu iş sözleşmesi şartlarını da açıklayan Soyer, “Teklifimiz, en yüksek giydirilmiş net ücret 25 bin 009 TL, en düşük giydirilmiş net ücret 22 bin 105 TL. En yüksek net ücrette 12 bin 157’den 25 bin 009’a çıkan teklifimizle önerdiğimiz artış oranı yüzde 105’dir. İstenilen en yüksek giydirilmiş net ücret 39 bin 685 TL, en düşük giydirilmiş net ücret 33 bin 813 TL. Bu rakamların içine yol, yemek ve izin ücretleri dahil değildir.” diye konuştu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir