Teröristlerin yuvası İsviçre, Kürtçeyi resmi dil olarak kabul etti

İsviçre Bern Stat Parlamentosu’nda yapılan oylama ile resmi bilgilendirmelerin Kürtçe’nin Kurmancî lehçesinde de yapılması kararı alındı. İsviçre'nin Kürtçeyi resmi dil olarak kabul etmesi sosyal medyada tepki çekti.

featured

İsviçre Bern Stat Parlamentosu bugün yapılan oylama ile resmi bilgilendirmelerin Kürtçe’nin Kurmancî lehçesinde de yapılması kararlaştırıldı.

Bern Kürt Kültür Derneği, Bern Alevi Kültür Derneği ve KUTÜSCH (Kürt ve Türk İsviçre Dayanışma Derneği) ortaklaşa hareket ederek Bern Stat’ta topladığı imzalar neticesinde hazırlanan tasarı parlamentoya sunuldu.

Parlamentodaki oylamadan 64 evet, 6 hayır ve 3 çekimser oy çıktı. Oylamanın olumlu sonuçlanmasından sonra Parlamentoda oylamayı takip eden bir grup alkışlarla parlamentoya teşekkürlerini sundu.

Alınan karar ile artık Bern’de tüm önemli resmi bilgilendirmeler Kürtçenin Kurmancî lehçesinde de yapılacak.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ

Söz konusu karar sosyal medyada tepki çekti. İşte İsviçre’nin Kürtçeyi resmi dil olarak kabul etmesine verilen tepkilerden bazıları;

yarın bütün isviçre’yi ele geçirir bunlar. ekmeğini yediğin yerin diline saygi duyacaksin. isviçre’yi bölemeyeceksiniz. bütün kürtler aynı değil benim de kürt arkadaşlarım var. isviçre’de bakan, milletvekili bile olabiliyorlar kimse özgürlüklerine karışmıyor, otursunlar oturdukları yerde. yarın isviçreliler azınlık durumuna düşerse ne yapacağız? bu sebeplerden menfi bulduğum gelişmedir.

belki turkiye’de de bir bolgede nufusun belirli bir kismini olusturan insanlarin kendi dillerinde devlet hizmeti almasi hakki olsa ayrilikci teror orgutu kendine kolayca zemin bulamayacakti ne dersiniz? diye sordurmustur.

baktın medeniyet sana gelmiyor sen medeniyete gidecek ve oranın anasını s.keceksin. dağ gelmezse abdal yürür demişler.

pkk terör örgütünün, dillerini konuşamadıkları için ortaya çıktığını ve bundan dolayı uygun zemin bulduğunu sanan arkadaşların pırıl pırıl kafalarıyla onlara hayatta başarılar diliyorum. hatta inanır mısınız apo da çok iyi kürtçe konuşuyordu. siz cidden mutlu olursunuz bu hayatta. ne derdiniz olur ne tasanız. düşünemeyen canlının ne derdi olacak ki. isviçre’ye hayırlı olsun. belki ileride bu karardan dolayı pişman olurlar belki de aksine iyi ki bu kararı verdik derler. zamanla göreceğiz.

resmi dil derken? bir bölge, bilgilendirmeler kürtçe nin bir lehçesinde de yapılsın demiş. habere göre arapça, farsça ve türkçe yapılıyor kürt vatandaşlar anlamıyormuş. dezenformasyon içeren başlık açan yazara göre isviçre hükümeti türkçe, arapça ve farsçayı resmi dil olarak kabul etmiş mi oluyor?

ulen bunlar avrupada cici takılırlar bize gelince tam tersi canavara dönüşürler. keşke mevzu sadece dil olsaydı… zamanında veya şimdi bizimkilerin yaptığı yanlışlar olmadımı? elbette olmuştur ama bu onların teröriste dönüşmesinin bir sebebi olamaz. iç anadolunun bir çok bölgesinde askerden polisten neler yaşadıklarını neler çektiklerini anlatsalar inanamazsınız. ama hiç biriside dağa çıkayım terörist olayım demedi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir