İstanbul’da İETT kodları değişecek

İstanbul'da her gün milyonlarca insanın seyahat ettiği İETT otobüslerinin hat numaralandırma sisteminde değişime gidiliyor. 'Bölge bazlı hat kodlama sistemi' ile belediye otobüsü hatları yeniden numaralandırılacak. Örneğin, 35C Kocamustafpaşa-Taksim hattının yeni numarası 2002 olacak.

featured

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) toplu taşıma hizmeti veren kurumu İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT), otobüs hatlarının numaralarını kökten değiştirmeyi planlıyor. Eski numaralandırma yönteminin sistematiğinin yetersiz kaldığı belirtilirken, yeni sistemle karmaşıklığın giderilmesi planlanıyor.

YENİ HAT NUMARALARI ESKİYE UYDURULMAYA ÇALIŞILIYOR

Diken’den Mehmet Baran Kılıç’ın haberine göre, mevcut sistemde hat kodları, sayı ve/veya harflerin bir araya getirildiği 1’den 5’e kadar karakterden oluşuyor.

Örneğin, Zeytinburnu’ndan kalkan hatlar 93’lü kodlardan oluşuyor ama bunun da uymadığı otobüs hatları var. Beylikdüzü-Taksim hattının kodu 145T iken Beylikdüzü-Bakırköy hattının kodu 76. Sarıyer/Rumeli Hisarüstü’nden kalkan bir otobüsün kodu 43R, biri 559C, diğer dört tanesiyse 59R ile başlıyor.

Yeni açılan otobüs hatlarıysa eski hatların numara ve harflerine uydurulmaya çalışılıyor. Sultanbeyli’den kalkan şu hatları örnek verebiliriz: 18, 18A, 18D, 18E, 18F,18H, 18K, 18M,18S, 18UK, 18Ü, 18V, 18Y, 18YS.

18 Ekim 2022 tarihinde açılan 300B Silivri Büyükçavuşlu-TÜYAP, 300C Silivri Çanta-Sancaktepe-TÜYAP, 300D Silivri Değirmenköy-TÜYAP, 300M Silivri Mimarsinan-Kavaklı-TÜYAP ve 300S Marmara Cezaevi-TÜYAP ve 25 Ağustos 2022 tarihinde açılan 50B Alibeyköy Metro-Bakırköy, 50E Alibeyköy Metro-Eminönü, 50S Alibeyköy Metro-Şişli, 50V Alibeyköy Metro-Vezneciler ve 50Y Alibeyköy Metro-Yenikapı hatları da eskiden açılan hatlara uydurulmaya çalışılmış.

Ayrıca, metro entegreli hatlar da ‘M’ harfiyle adlandırılıyor. KM43 Maltepe Üniversitesi-Zümrütevler/Maltepe, HM1 Hacıosman Metro-Kocataş ve MR11 Kazlıçeşme-Topkapı buna örnek olarak verilebilir.

Öngörülen bölge numaraları

HAT NUMARALANDIRMA SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

İETT ve İBB Ulaşım Daire Başkanlığı’nda dolaşan bir belgeye göre, mevcut sistem yetersiz kalırken, zaman içerisinde yapılan güzergah değişiklikleriyle başka bölgelerden hareket etmeye başlayan hatlar aynı kodlarıyla hizmet vermeye devam ediyor. Bu da karışıklığı artırıyor.

İETT ve Ulaşım Daire Başkanlığı, yeni bir sistem üzerine çalışıyor. Buna göre hat kodlarının kökten değiştirilmesi planlanıyor. Yeni sistemin adı ‘zon (bölge) bazlı hat kodlama sistemi.’

Bu sisteme göre, coğrafi olarak birbirine yakın ilişki içerisinde olan ilçelerin belirli zonlara yani gruplara ayrılması planlanıyor. Her bir zonun da numarası olacak.

Zon içerisindeki ilçeler de kendi arasında numaralandırılacak. Mahalleler arasında da ayrı zonlar oluşturulup numaralandırılacak. Bu numaraların kombinasyonlarıyla hat numaraları oluşturulacak.

Planlanan ilçe zonları ve numaralar şöyle:

1) Beşiktaş, Sarıyer, Şişli, Beyoğlu, Kağıthane
2) Fatih, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Sultangazi
3) Güngören, Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler, metrobüs hatları
4) Bakırköy, Zeytinburnu, Bahçelievler, Küçükçekmece
5) Başakşehir, Avcılar, Beylikdüzü, Esenyurt
6) Üsküdar, Kadıköy, Ümraniye, Ataşehir
7) Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla
8) Beykoz, Çekmeköy, Sancaktepe, Şile, Sultanbeyli
9) Arnavutköy, Büyükçekmece, Çatalca, Silivri

Zon içerisindeki numaralandırmalar da 0’dan, yukarıda yazıldığı sırayla gittiği rakama göre yapılacak. Örneğin, 1 numaralı zonda Beşiktaş 0, Sarıyer 1, Şişli 2, Beyoğlu 3 ve Kağıthane 4 olarak numaralandırılacak. 2 numaralı zondaysa Fatih 0, Eyüp 1, Gaziosmanpaşa 2 ve Sultangazi 3 olacak.

Bölge içi numaralandırma örneği

İlçelerdeki mahalleler de kendi arasında zonlara ayrılıp numaralandırılacak. Mahallelerden kalkan hatlar da kendi içerisinde numaralandırılacak.

Yeni sistemde örnek bir numaralandırma
Mahalle zon (bölgeleri) ve renkleri

35C HATTININ YENİ NUMARASI 2002 OLACAK

Fatih’ten kalkan bir otobüs hattını baz alarak, bu bilgiler ışığında hat numaralandırması şu örnekle açıklanabilir:

* Öncelikle Fatih’in bulunduğu zon numarası yani ‘2’ rakamı, hattın ilk numarası olacak. Yani Fatih’ten kalkan hatların kodları 2 ile başlayacak

* İkinci olarak, Fatih’in kendi zonundaki rakamına ihtiyacımız var. Bu da ‘0’. Yani, hattımızın ilk iki numarası ’20’ olacak.

* Üçüncü olarak, otobüsün kalktığı mahallenin numarası gerekiyor. Örneğin, Kocamustafapaşa’nın numarası 0, Edirnekapı ile Topkapı’nın 1, Aksaray ile Yenikapı’nın 2, Yedikule’nin 3 ve Draman’ın 4. Hattımız diyelim ki Kocamustafapaşa’dan yani 0 numaralı mahalle zonundan kalkacak. O zaman hattımızın üçüncü numarası 0 olacak. Yani, hattın ilk üç numarası ‘200’ olacak.

* Son olarak, zonlardan kalkan hatları da kendi içerisinde sıralamamız gerekiyor. Örneğin, Kocamustafapaşa’dan kalkan dört otobüs var. Bunlar Eminönü, Beyazıt, Taksim ve Balat’a gidiyor. Bu hatlar da kendi arasında numaralandırılacak. Eminönü’ne giden hattın numarası 0, Beyazıt’a gidenin 1, Taksim’e gidenin 2 ve Balat’a gidenin 3 olacak ve bu rakamlar ‘200’ün sonuna eklenecek. Örneğin, Kocamustafapaşa-Taksim hattının kodu, bu sisteme göre ‘2002’ olacak.

AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELER?

Zon bazlı hat kodlama sisteminin avantajları olarak şunlar öne sürülüyor: Sistematik olması, karmaşıklığın giderilmesi, yeni hatların zon bazlı sisteme girişinin kolaylaşması, güzergah değişikliklerinde hat kodlarının esneklik gösterebilmesi.

Sistemin dezavantajları olarak da şunlar gösteriliyor: İlk başta vatandaşlardaki yerleşik algının kırmanın zorluğu ve sistemin duyurulmasıyla uygulanmasının maliyeti.

Sistemin ne aşamada olduğu, ne kadar desteklendiği veya ne zaman hayata geçirileceğiyle ilgili net bilgiye ulaşılamadı.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir