İstanbul Bilişim mağdurları ne yapacak?

featured

Piyasaya ucuz elektronik ürün satmakla bilinen İstanbul Bilişim (Retro Bilişim Hizmetleri Sanayi ve Dış Tic. Ltd. Şti) adlı şirketin mağdurları şikayetlerini çeşitli kurumlara yapmasına rağmen sonuç alamıyor. Binlerce insanın bedelini ödemesine rağmen ürünlerini teslim etmeyen şirketin geçtiğimiz ay konkordato ilan etmesinden dolayı mahkeme yolu da şu an için kapanmış görünüyor. Son olarak Manisa’daki bir tüketici dolandırıldığını söyleyerek tüketici hakem heyetine başvurdu. Heyet, kendisini haklı buldu ancak tüketici şirketin konkordato ilan etmesinden dolayı parasını bir türlü alamıyor. İstanbul Bilişim mağdurlarının avukatlığını yapan Hıdır Kırkıcı ise tüketicilere çağrıda bulunuyor: “Birikte ve örgütlü hareket edin.”

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ: TÜKETİCİLERİN HAKKI VAR

Manisa’da bulunan bir kişi geçtiğimiz Şubat ayında İstanbul Bilişim’den bir telefon sipariş etti. Telefon bedeli olarak 1500 lira ödeyen tüketici daha sonra ürününü alamayınca Cumhurbaşkanı İletişim Merkezi, savcılık, tüketici hakem heyeti ve Ticaret Bakanlığı’na başvurarak mağduriyetinin giderilmesini istedi.

Mağdur olan tüketicinin Manisa’daki Şehzadeler Tüketici Hakem Heyeti’ne yaptığı başvuru karara bağlandı. Hakem heyeti konuyla ilgili şu kararı verdi: “Şikayet edilen firmanın taahhüt ettiği sürede üzerine düşen edimi yerine getirmemesi sebebiyle tüketicinin sözleşmeden haklı olarak dönmek istediği ve ürün bedelinin tarafına iadesini istemesi hakkının bulunduğu… 6502 Sayılı kanunun 11’nci maddesinde yer alan seçimlik haklarından birinin şikayet edilen firma tarafından yasaya uygun olacağı yönünde heyetimizce fikir birliğine varılmıştır.”

‘BENİM GİBİ BİNLERCE İNSAN NE YAPACAK?’

Hakem heyetinin kendisini haklı bulmasına rağmen parasını alamayan tüketici, “Şirketin yarattığı mağduriyet kanunlar yoluyla yaptığı bir gasp yoludur. Benim devletim kanunlara uyan vatandaşın yanında ne zaman yer alacak? Elimde haklı bulunduğuma dair karar var ancak paramı alamıyorum. Mesela benim gibi binlerce insan ne yapacak?” diye soruyor.

MAĞDURLARA ÇAĞRI

Şirket konkordato ilan ettiği için söz konusu tüketici, şirketi icraya veremiyor. İstanbul Bilişim mağdurlarının avukatlığını yapan Hıdır Kırkıcı, tüketicilere bir çağrıda bulunuyor: “İstanbul Bilişim mağdurlarına çağrım, birlikte ve örgütlü hareket etmeleridir.”

Şirketle ilgili 10 Eylül’de bir dava görülecek. Bu davanın konkordato geçici mühletine itiraz ve müdahale konulu bir dava olduğunu söyleyen Kırkıcı şunları söyledi: “Bu duruşmaya kadar mağdurlar hem şirketin tutumunu takip etmeleri için hem de haklarını kendileri gibi mağdurlar ile savunmaları için asli müdahil sıfatıyla konkordato dosyasına dilekçe sunabilirler. 22 Ağustos 2020 tarihi itibariyle toplam 557 kişi ve kurum müdahil durumdalar, kalem memurları adli tatilde izne ayrıldıkları için hala çok sayıda eklenecek kişi bekliyor.”

Kaynak: Gazete Duvar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir