İsrailliler yeniden sokaklarda! Yargı düzenlemesine karşı isyan ateşi sönmüyor

İsrail'de isyan ateşi sönmüyor. Netanyahu öncülüğündeki koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesi kapsamında Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldıran yasa tasarısını Meclis'ten geçirmesini protesto eden İsrailliler ülke genelinde yeniden sokaklara indi. Netanyahu'yu olası bir anayasal krize yol açarak hukukun üstünlüğünü yok etmeye çalışmakla suçlayan protestocular "demokrasi" sloganları atarken yüz binler Netenyahu'nun konutunun önünde eylemi sürdürdü.

featured

İsrail’de kitlesel gösteriler 31. haftada da sürüyor. Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesi ve sağ politikalarına karşı her hafta cumartesi akşamı kitlesel gösteriler düzenleyen İsrailliler yine meydanlara akın ettiler.

EN YOĞUN KATILIMLI GREV YAPILDI

Başta Tel Aviv, Batı Kudüs, Hayfa, Birüssebi, Herzliya ve Rehovot gibi kentler olmak üzere ülke genelinde onlarca farklı noktadaki gösterilere on binlerce İsrailli katıldı. Her hafta olduğu gibi en yoğun katılımlı gösteriye ev sahipliği yapan Tel Aviv’de protestocular Kaplan Caddesi’ndeki Hükümet Kompleksi’nin önünde toplandı.

İsrail bayrakları taşıyan protestocular, davullar, düdükler ve havalı kornalarla ritim tutarak, “demokrasi” sloganları attı. Kaplan Caddesi’nde her hafta bir ana sloganın yer aldığı dev pankart açan göstericiler, bu hafta, Netanyahu’nun siluetinin yer aldığı “%100 yalanlar” yazılı pankartı taşıdı.

TEL AVİV’DE SİLAHLI SALDIRIYA RAĞMEN PROTESTOLAR SÜRDÜ

Öte yandan Tel Aviv’de gösteriler, akşam saatlerinde kentte meydana gelen silahlı saldırıya rağmen sürdü. Gösterilerin yapıldığı alana birkaç kilometre mesafedeki Montefiore Caddesi’nde yaşanan saldırıda, bir İsrailli güvenlik görevlisi ile saldırıyı düzenleyen bir Filistinli hayatını kaybetti. İsrail polisi ve protesto liderleri, silahlı saldırıya rağmen protestoların güvenli bir şekilde süreceğini açıkladı.

Batı Kudüs’te de protestocular Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Azza Caddesi’ndeki konutunun önünde toplandı. Göstericiler burada, Netanyahu’ya atfen, “Onun yüzünden her şey yanıyor” yazılı bir pankart taşıdı. Muhalefet liderleri de ülkenin farklı noktalarında düzenlenen gösterilere katıldı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir